Elizabeth Frederika Ekker, roepnaam: Bob, geboren op 1 juni 1901 te Den Haag, was op 27 juli 1927 in Den Haag getrouwd met Johannes Maria Antonius Swertz, geboren op 5 april 1897 te Utrecht. Samen kregen zij drie dochters: Catharina Paulina Maria (1928, roepnaam: Katrien), Regina Elisabeth (1930, roepnaam: Gien), en Elisabeth Frederika (1932, roepnaam: Liesbeth).
De weduwe mevrouw Swertz-Ekker had haar man, de chirurg Swertz, op 24 september 1941 verloren aan TBC, waarvoor hij al sinds 10 november 1938 (volgens zijn persoonskaart uit het bevolkingsregister) was opgenomen in de kliniek Dekkerswald te Groesbeek. Hij had een patiënt geopereerd die besmet bleek met TBC. Met steun van een oude studievriend van haar overleden man, dr. A.J. Henneman, directeur van Dekkerswald, kreeg zij een baan als secretaresse in het Oud-Burgeren-Gasthuis te Nijmegen. Zo kon zij zichzelf en haar drie dochters, Katrien, Gien en Liesbeth, onderhouden.
Door een granaatinslag eind september 1944 in hun woning, aan de Groesbeekseweg 182 te Nijmegen, ontstond er een brand, die met flessen (wij)water, aldus het verhaal, geblust kon worden. Moeder en dochters besloten daarop te verhuizen naar de Biesseltsebaan 8, het huis van Gijs baron van Hardenbroek - toen directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij(NHM), later Grootmeester van koningin Wilhelmina - die zijn huissleutel aan de weduwe Swertz-Ekker gegeven had, toen hijzelf moest onderduiken. Het huis grensde bovendien aan het bos van Dekkerswald. Het adres Biesseltschebaan 8 in de gemeente Groesbeek is overigens per 15 augustus 1950 "vernummerd" in Biesseltsebaan 20.
Op 6 oktober 1944 trachtte de Nieuwzeelandse piloot Ivan W. Cain, terugkomend van een missie boven Duitsland, tevergeefs met zijn aangeschoten gevechtsvliegtuig een noodlanding te maken. Hij dacht zijn resterende raketten veilig te kunnen afschieten in het bos van Dekkerswald, maar trof daarbij mevrouw Swertz-Ekker dodelijk. De heer Henneman heeft de drie dochters tot het einde van de oorlog opgenomen, waarna ze werden geadopteerd door het echtpaar Theo en Lien Schaeffer (Bisschop Hamerstraat 9, Nijmegen). De piloot I.W. Cain van de neergestorte Typhoon kwam om het leven, doordat zijn parachute zich niet opende.
Mevrouw Elizabeth Swertz-Ekker kwam om door "oorlogsgeweld" , aldus annonces, geplaatst door de drie dochters, in het dagblad De Gelderlander van 10 en 11 oktober 1944. In 2012 is een herinneringsplaquette aan haar dood als enige burger-slachtoffer bij deze crash samen met de herdenkingssteen van Cain in Brakkestein bij de Tarcisiusschool geplaatst. Zij werd begraven op het kerkhof van de Heilig Landstichting.
Bronnen: collectie Bart Janssen + foto; internetsite http://www.genlias.nl/ ; Arjen W. Kuiken, De Brakkenstein-Crash, zie de internetsite http://www.noviomagus.nl/Gastredactie/ Kuiken/ Brakkenstein/Brakkenstein.htm (met foto's en kaarten); zie ook Kroniek van het Nebo-klooster onder 6 oktober 1944 op www.noviomagus.nl ; A.J. Henneman, Verslag over de oorlogsgebeurtenissen in (...) R.K. Sanatorium Dekkerswald vanaf (...) 17 september 1944, Amsterdam 1949, p. 18-20; e-mail Coen Feldhaus (kleinzoon en zoon van Liesbeth Swertz ) 27 juli 2012 met foto van zijn grootmoeder; art. De Gelderlander 3 okt. 2012. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 1171-1174