Roelf Hijbo Cornelis Looij
Verzetswerk en illegaliteit
1940-1945
(1919-1944)
Roel Looy, zoon van M.Looij en H. Looij-Lantink, werd in oktober 1938 in Nijmegen, waar hij woonde omdat zijn vader sinds 1923 werkte bij de Tuchtschool Nijmegen, dienstplichtig sergeant in opleiding. In 1939 werd hij sergeant-titulair en ingedeeld bij de parate grensbataljons van het 11e Regiment Infanterie en gelegerd bij Nijmegen. Op 10 mei 1940 bliezen zij de bruggen in Nijmegen op, op 13 mei bereikten zij via Amerongen Rhenen, waar ze het eerste vuurcontact met de Duitsers kregen.. Twee dagen later capituleerde het Nederlandse leger en eindigde de strijd in krijgsgevangenschap in Duitsland.
Eind juni 1940 keerde Roel Looij terug in Nijmegen. Na een korte periode werk bij de Opbouwdienst ging hij over naar de opleiding tot Marechaussee, eerst in Nijmegen, later in Harderwijk. Maar door zijn principiële houding kreeg hij problemen met zijn superieur, de NSB-er luitenant-kolonel Feenstra en kreeg ontslag. Na half jaar als magazijnmeester in Nieuwersluis werd hij als oud-militair begin juni 1943 opgeroepen om zich te melden voor terugkeer in krijgsgevangenschap. Daarop dook Roel Looij onder in Zeeuws-Vlaanderen en raakt hij al snel betrokken bij het illegale werk daar.
Zo neemt hij als lid van de Knokploeg-Zeeland deel aan diverse succesvolle kraken van distributiekantoren en bevolkingsregisters (o.a. 20 maart 1944 distributiekantoor Kloosterlande en op 28 april 1944 het bevolkingsregister te Zaamslag). In het voorjaar van 1944 verplaatst hij zijn werkterrein naar Eindhoven en omgeving en gaat hij deel uitmaken van de KP-Sander, waar hij aan de pilotenhulp deelneemt en tot in juli 1944 ook weer overvallen pleegt en kraken zet. Hij werd daar o.a. bekend onder de naam 'Jan Knok'. Via zijn Amsterdamse verkering Agnes A. Oosterheert raakt Roel daarna betrokken bij het illegale werk in Amsterdam. Bij de uitvoering van een opdracht voor de verzetsgroep-Trouw worden Roel en 21 anderen door verraad op 5 oktober 1944 te Amsterdam aangehouden. Agnes weet op vrije voeten te blijven. Maar Roel en 28 andere gearresteerde illegale werkers worden in het plantsoen aan de Apollolaan in Amsterdam op 24 oktober 1944 als represaille gefusilleerd. Dat was de Duitse wraakneming na het doden van de Duitse Sipo-man Oelschläger in Amsterdam de dag daarvoor. Volgens Henk G. Westland is Looij in Amsterdam verraden door de Duitse Maria Kleining aan de SIPO na geklets van de pianoleraar Mandemaker.
Bron: Lijst gevallenen Kon. Marechaussee en Politietroepen; e-mail H.Basten 9 en 10 mei 2008; www.ogs.nl, met artikel en foto van H.G.Westland over Looij, gedenkboek 36; zijn naam staat vermeld op de plaquette in de Maranathakerk in Nijmegen. ; Henk G. Westland, "Voor zijn idealen" in Marechaussee Contact, nummer 1, februari 2017, e-mail H.G. Westland 28 febr. 2017 met artikel en foto
Voornamen:
Roelf Hijbo Cornelis
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof/kerkgenootschap:
gereformeerd
Beroep:
Brigade marechaussee Nijmegen, magazijnmeester
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Kazerne Coehoornstraat/ Acaciastraat 59
Geboortedatum:
15-09-1919
Geboortedatum toevoeging:
Overlijdensdatum:
24-10-1944
Overlijdensdatum toevoeging:
Overlijdensplaats:
Amsterdam
Overlijdenslocatie:
Amsterdam
Begraafplaats:
Crematorium Driehuis-Velsen (as is verstrooid)
Doodsomstandigheid:
gefusilleerd
Gebeurtenis groep:
Verzetsactiviteiten
Gebeurtenis:
Verzetswerk en illegaliteit
Oorlogscategorie:
Militairen: Nederlands