Marthe van Coevorden-van Kleef
Marthe (of Martha) van Kleef, dochter van Bernard van Kleef en Sophia Hes, trouwde op 23 maart 1941 te 's Gravenhage met Siegfried ("Fritz") van Coevorden. Zij vestigden zich in Den Haag , waar zij in 1943 een zoon kregen Ernst Efraim.
Martha kwam op 5 mei '44 met haar man in Nijmegen aan om onder te duiken. Zij doken onder bij architect H. Wijnacker op de Tooropstraat 8. Vermoedelijk zijn zij daar maar korte tijd geweest. Op 5 mei 1944 werden zij opgepakt, in het bezit van een vals persoonsbewijs door de beruchte politiemensen Verstappen, Wiebe en Hidskes. Siegfried van Coevorden (Utrecht, Frederik Hendrikstraat 82) en Martha van Kleef (zelfde adres) op 6 mei 1944; 6 uur zelfde dag: Hidskes brengt hen naar Westerbork (zie RAN 85_2870, p. 22, in dagboek 176). Hidskes declareert zijn kosten. Tussen Beilen en Westerbork reizen zij met een taxi (RAN 2_4816). Op hetzelfde adres wordt op hetzelfde tijdstip gearresteerd Hendrikus Gerardus Wijnacker (* 28 juni 1908 [?], Nijmegen, architect), Tooropstraat 8. De arrestatie vond plaats nadat Rasing (slager Th. M. Rasing), die naast hen woonde in de Tooropstraat, aan Verstappen had verteld dat er bij Wijnacker vermoedelijk onderduikers zaten en dat er ook bijeenkomsten waren.
Op de systeemkaart van de Joodse Raad (NA) deze gegevens: < Martha van Kleef, 29 september 1918, Paul Krugerlaan 33 Den Haag, kantoorbediende, o (= onderduik), N/o78/15, Straftransport 19 mei 1944. Met Siegfried >. Dit betekent dat zij met transport 95 op 19 mei 1944 van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij op 1 februari '45 is vermoord. Haar man werd in een Aussenkommando van KZ Natzweiler vermoord. Hun zoon overleefde en emigreerde na de oorlog naar Israel, waar hij is getrouwd en vier kinderen heeft gekregen.
Siegfried is mogelijk een van de dertien Nederlandse Joden die in 2005 gevonden zijn in het massagraf op het vliegveld van Stuttgart. Het hele Kommando Echterdingen nabij Natzweiler werd eind 1944 overgebracht en tewerkgesteld op het vliegveld van Stuttgart.. De stoffelijke resten zijn herbegraven.
Bronnen: Joods Monument; www.oorloginnijmegen.nl De onderduik, Joden die van elders in NIjmegen onderdoken..
Persoongegevens
Overlijdensgegevens
Naam:
M. van Coevorden-van Kleef
Nationaliteit:
Nederlandse
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Paul Krugerlaan 33
Geboortedatum:
29-09-1918
Geboortedatum toevoeging:
Locatie:
concentratiekamp Auschwitz
Omstandigheid:
vergast/vermoord
Categorie:
Burgers: Joden