Jan Asser
Jodenvervolging
1942-1944
Jan was de zoon van Tobias Michel Karel Asser (Nobelprijs voor de Vrede 1911) en Johanna Ernestina Asser. Hij vestigde zich op 10-08-1939 te Nijmegen, komende vanuit Florence. Hij werd op 09-12-1943 overgebracht naar Westerbork. Van daaruit werd hij getransporteerd naar Theresienstadt (Terezin) in Tsjechië. Theresienstadt was het concentratiekamp voor o.a. bevoorrechte joden. Waarschijnlijk dankte hij zijn bevoorrechte positie aan zijn begaafdheden. Hij vertaalde onder andere werk van Dante en hij speelde prachtig piano. Hij is nooit getrouwd. Hij kon vermoedelijk door een geestesziekte niet goed voor zichzelf zorgen, aldus
www.joodsmonument.nl . Hij overleefde in Terezin de oorlog, maar spoedig na de bevrijding van het concentratiekamp in april 1945 door het Rode Leger stierf hij er aan de gevolgen van een apoplexia cerebri (een beroerte), aldus het overlijdensregister uit de Evangelische Kerk van de Boheemse Broeders te Litomerice (Tsjechië). Begraafpaats: Nationale begraafplaats Terezin III, 8 - 178 - urn 196 .
Volgens www.oorloginnijmegen.nl zou Jan Asser in 1942 vermeld hebben gestaan op een lijst van de gemeente Nijmegen met namen van zieken, die niet konden worden vervoerd :Krankensperre. Dezelfde bron geeft aan dat Jan Asser niet vanuit Nijmegen is overgebracht naar Westerbork maar vanuit Amsterdam op 28 september 1943.
Bron: PK; www.joodsmonument.nl ; www.ogs.nl; e-mail Rob Essers 12 jan.2012 met overlijdensakte 15 maart 1948 van de Kerk in Litomerice, de akte van overlijden 17 juni 1948 van Nijmegen en personalia; Jewish museum Praag; Oorlogsgravenstichting.
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof/kerkgenootschap:
geen
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Geboortedatum:
16-04-1882
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Amsterdam
Overlijdensdatum:
09-05-1945
Overlijdensdatum toevoeging:
Overlijdensplaats:
Theresiënstadt / Terezin (Tsjechië)
Overlijdenslocatie:
concentratiekamp Theresiënstadt
Begraafplaats:
Theresiënstadt,crematorium Terezin
Doodsomstandigheid:
omgekomen
Gebeurtenis groep:
Jodenvervolging
Gebeurtenis:
Jodenvervolging
Oorlogscategorie:
Burgers: Joden