Baardhout Zwemmer
Volgens de Sterbeurkunde (Berlijn, 26 mei 1948) is de Grenadier B. Zwemmer uit Nijmegen "bei Nimwegen verstorben". Baardhout Zwemmer is in Duitse dienst getreden en als lid (Grenadier) van een Wachbataillon waarschijnlijk bij bewaking van een object bij Nijmegen in onbekende omstandigheden om het leven gekomen. Volgens het overlijdensbericht in Volk en Vaderland is hij door een noodlottig ongeval tijdens dienst bij de Landstorm Nederland om het leven gekomen. Volgens de advertentie was hij wachtmeester bij de Staatsbrandweer politie en behoorde hij tot de groep Fort Kijk in de Pot in Nijmegen.
"Zwemmer zou 6 maanden lang verzorgd zijn in het kriegs-lazaret jonkerbosch in nijmegen.” Blijkbaar was hij een van de patiënten in het Res.iegs-Lazarett Jonkerbosch onder leiding van dr. Julius Voßbeck. Hij is begraven op de Begraafplaats Rustoord in Nijmegen. Hij ligt ver van het ‘Heldenfriedhof’ vlak bij Gieli Menijn (? 20-03-1945). Bij de (Plaats)aanduiding: Veldbloem-Pinkst-02 ligt ook zijn zuster, vader en moeder.
https://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1963432/3134435/Baardhout-Zwemmer-1920-1944
Boven het beroep Losarbeider staat vermeld: "Seiner bij de Zandv. Redddingsbrigade. Heeft gevaren op den grooten vaart." Hij is op 23 oktober 1939 ingelijfd bij het 10e R. Inf., 1e ploeg, en ging op 6 juni 1940 met groot verlof.
In het pand Johannes Vijghstraat 15 woonde tot begin januari 1943 naast de 82-jarige jood Elkan Speijer het joodse gezin van Abraham Boektje (lompenhandelaar) met zijn vrouw Jetje Pais en hun twee kinderen Judith en Jozef. Nog voor ze alle vijf na hun arrestatie in Auschwitz vermoord konden worden, werd hun huis in april 1943 ontruimd en ter beschikking gesteld aan Maarten Zwemmer (los arbeider) en zijn vrouw Elisabeth Hoogendijk, die met hun zoon Baardhout Zwemmer vanuit Zandvoort het pand betrokken. De Zwemmers hadden Zandvoort moeten verlaten voor de aanleg van de Duitse verdedigingslinie, de Atlantikwall, langs de kust. Baardhout trad in Duitse dienst en verloor eind augustus bij Nijmegen door onbekende oorzaak het leven. Zijn dood werd pas op 4 maart 1949 in Nijmegen ingeschreven. Zijn vader (†Nijmegen,1974) en zijn moeder woonden toen nog steeds in Nijmegen.
Bron: e-mail Rob Essers 14 jan. '12 met Sterbeurkunde, overlijdensregistratie in Nijmegen en personalia; www.joodsmonument.nl; e-mail Rob Essers 3-12-2020 met overlijdens bericht uit Volk en Vaderland; Email 23 april 2024 van Rob Essers met gegevens over opname in Kriegslazaret Jonkerbosch.
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Nationaliteit:
Nederlandse
Beroep:
Grenadier in Duitse leger/ grondwerker
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Johannes Vijghstraat 15
Geboortedatum:
19-09-1920
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Zandvoort
Categorie:
Militairen: Duits