Levi Mozes de Wijze
De veehandelaar Louis (Levi Mozes) de Wijze was getrouwd met Lea Groenewoudt, dochter van een Eindhovense vleeshouwer. Zij kregen vier dochters t.w. Sybilla van Beek-de Wijze (1919-1943)) Albertina (1924-1943) Johanna Jeanette (1922-1942) en Kaatje of Kitty (1920-1942). Het gehele gezin vestigde zich op 2 april 1932 in Nijmegen, komende uit Boxmeer. Het gezin huurde aanvankelijk het woonhuis aan de Graafseweg 84. Het pand werd echter gevorderd. Het gezin verhuisde toen hals-over-kop met achterlating van de meeste spullen naar de Johannes Vijghstraat 60. Meer dan enkele maanden zouden zij daar niet wonen.
Bij de grote razzia op 17 november 1942 werden de dochters Kitty en Joke opgepakt en de volgende dag naar Westerbork gebracht. In december '42 werden ze gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij werden omgebracht. Dochter Sybilla (Elly) werd in februari '43 vergast. De namen van Levi de Wijze en Lea Groenewoudt komen voor op de Ziekenlijst d.i. de lijst van personen die te ziek zijn om vervoerd te worden ; Levi was zeker ziek en mogelijk dat zijn vrouw ook ziek was of hem mocht verzorgen. Uiteindelijk werden ook zij vanuit Westerbork gedeporteerd nadat ze zich hadden moeten aanmelden voor kamp Vught. Hun deportatie naar Auschwitz samen met hun dochter Albertina (Tini) vond plaats op 14 september 1943 waar zij op 17 september '43, direct na aankomst vermoord.
Levi (ook Louis of Ludwig genoemd) kwam uit een groot gezin. Zijn ouders waren Samuel de Wijze en Sibilla Defries. Het gezin telde zeven kinderen. De oudste Levi stierf kort na de geboorte. De jongste, Sara, overleefde als enige de oorlog. De overige kinderen Abraham (of Albert genoemd) Simon, Jacob en Albertine werden allen opgepakt en omgebracht.
Van Kitty en Joke zijn brieven/kaarten bewaard gebleven die zij geschreven hebben in de trein onderweg naar de concentratiekampen.
Bron: Joods Monument ; G.Luijters, In Memoriam, p. 667-671 www.oorloginnijmegen.nl zie Ziekenlijst blz 15 en 16 www.geni.com www.oorloginnijmegen.nl : Confiscatie van onr goed in Nijmegen blz 3. http.//.resources.huygens.knaw.nl
Persoongegevens
Overlijdensgegevens
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
Nederlands-Israelitisch
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Johannes Vijghstraat 60; eerder: Graafseweg 84
Geboortedatum:
10-04-1885
Geboortedatum toevoeging:
gemeente Beugen en Rijkevoort NB
Plaats:
Oswiecim (P) = Auschwitz
Locatie:
Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz
Omstandigheid:
vergast/vermoord
Categorie:
Burgers: Joden