1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

December 1944

Ignatius Marius Canisius Valerius Verhagen

 

             

Ignatius Verhagen, gehuwd met Wilhelmina M.J.Borgemeester en vader van twee jonge kinderen: Hetty en Loekie, had zich verheugd op de intocht van de geallieerde legers. Alles was verduisterd en niemand mocht naar buiten. Na de bevrijding van Nijmegen in september veranderde dat. Elke keer ging hij naar buiten om het geallieerde verkeer te zien langstrekken. Ook op 12 december 1944. In het volstrekte duister reed een Canadese colonne met grote snelheid en onverlicht door de stad. Op zeker moment wilde Wiet Verhagen de St Annastraat oversteken. Hij werd overreden door de binnenkomende colonne. Dit gebeurde ter hoogte van St. Annastraat 100, het huis van zijn schoonouders.  Door een schedelbasisfractuur was hij niet meer te redden en overleed in het ziekenhuis.

Ignatius had een destijds een inoperabele hartafwijking waardoor hij regelmatig ernstig zuurstoftekort had. Hij kon dan ook niet werken voor de Duitsers en beschikte over een medische verklaring . De Duitsers namen die verklaring niet serieus ; hij werd toch meermalen tewerkgesteld en belandde daardoor meer dan eens in een Duits ziekenhuis, vermoedelijk Kleve. Bij een van de bezoeken in het ziekenhuis van zijn vrouw en dochtertje werd de trein waarin zij zaten beschoten door de geallieerden.

Bron : zijn dochter Hetty Noest-Verhagen, die vier jaar oud was toen haar vader overleed. Tevens ontvangen een copie van het bidprentje; rouwann. De Gelderlander 16 dec.44: "uit ons midden weggerukt, tengevolge van een verkeersongeval"; e-mails Carla Rieter en Bart Janssen 30 mrt tot 7 april 2011; collectie Bart Janssen met foto en bidprentje; e-mail Bart Janssen 21 juli 2013 met foto van de plaats van het graf

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
I.M.C.V. Verhagen
Voornamen:
Ignatius Marius Canisius Valerius
Roepnaam:
Wiet
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
reiziger/vertegenwoordiger van het familiebedrijfje (puddingfabriek)
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Evertsenstraat 3,
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
17-01-1917
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Uden
Datum:
12-12-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
27 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Canisius Ziekenhuis
Begraafplaats:
St. Barbarakerkhof Brakkenstein J -4
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

76. December 1944

Militairen en burgers laten het leven door de voortdurende Duitse aanvallen

Militairen en burgers laten het leven door de voortdurende Duitse aanvallen

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

76. December 1944

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.