Johannes Mattheus Thijssen
Door de tewerkstelling in Duitsland leefde de wegwerker bij de Spoorwegen Jo Thijssen reeds twee jaar gescheiden van zijn gezin (zijn vrouw Petronella Thijssen-van der Heijden en twee dochters: Hanny en Mia), toen hij in Duitsland omkwam, aldus de tekst op zijn bidprentje.
Hij werkte o.a. met andere Nederlanders in Euskirchen, nabij Keulen. Af en toe mocht hij naar huis komen, naar zijn gezin. Hij durfde niet onder te duiken omdat de Duitsers met represaillemaatregelen tegen zijn ouders, vrouw en kinderen hadden gedreigd als hij niet van verlof zou terugkeren. Op 2 november 1944 is hij, waarschijnlijk `s middags om 4 uur, met nog vier andere te werk gestelde personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, nl. Antonie Gerrit van den Dungen(Culemborg), Laurens Courage(Sittard) , Jan Rijnberg(Kloetinge) en Marinus J. Peters(Wijchen) gaan schuilen in een andere pasgebouwde schuilkelder die veiliger werd geacht. De kelder werd echter geheel verwoest. Jo en zijn collega's overleden ter plaatse. Het stadje zelf werd in het najaar van 1944 voor 75% verwoest. Pas vier maanden later vernam zijn vrouw dat Jo was overleden en begraven lag in Düsseldorf. Zie voor deze gebeurtenis ook www.oorlogsslachtoffersculemborg.nl onder A. van den Dungen.
De naam van Jo Thijssen staat vermeld op de stationsplaquette in Nijmegen, en in de Gedachteniskapel op het kerkhof in Brakkenstein. Zijn broer Cees was begin maart 1945 gestorven aan de gevolgen van een granaatinslag op de Daalseweg (zie elders op deze site). Enkele dagen later vernam de familie Thijssen, dat hun zoon Jo al op 2 november 1944 in Euskirchen om het leven was gekomen. De ouders Thijssen hadden daarmee hun beide zonen verloren; vijf dochters overleefden de oorlog
In het dagblad De Gelderlander van 4 mei 1945 is een dankbetuiging opgenomen naar aanleiding van het overlijden van Johannes Thijssen, geplaatst door de weduwe Petronella Thijssen-van der Heijden, Hanny en Mia, Heijendaalseweg 183. Speciale dank wordt hierbij betuigd aan het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Zijn naam staat vermeld op de herinneringsplaquette op station Nijmegen.
Bronnen: OGS; internetsite www.volksbund.de ; e-mail van Rudy Stoeten, 7 mei 2008 + bidprentje; e-mail van Richard van de Velde, 15 september 2009, met foto van Erftstadion; www.aanhendievielen.wordpress.com ; collectie Bart Janssen + foto; www.oorlogsslachtoffersculemborg.nl ; Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 1202 ev
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Voornamen:
Johannes Mattheus
Nationaliteit:
Nederlandse
Beroep:
arbeider bij de Nederlandse Spoorwegen; eerder: grondwerker en bloemist
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Heyendaalseweg 183, Nijmegen; eerder: Nijmegen, Driehuizerweg 326, Buurmansweg 30, Driehuizerweg 326
Geboortedatum:
22-10-1908
Geboortedatum toevoeging:
Datum toevoeging:
Overlijdensakte: Nijmegen, jaar 1945, aktenummer 1733
Locatie:
Erftstadion in Euskirchen (bij Keulen), Duitsland
Begraafplaats:
Düsseldorf (Duitsland), Nederlands Ereveld Düsseldorf-Oberbilk, graf nr. C-5-7
Omstandigheid:
bombardement