Gerardus Hermanus Spaan
Gerard Spaan woonde met zijn vrouw Petronella van Megen in een gehuurde woning aan de Groenewoudseweg. Hij kreeg de kans het huis te kopen maar zag daarvan af omdat hij - gelet op de dreigende oorlogsituatie niet zo dichtbij spoorbanen wilde wonen. Spoorwegen waren vaak doelwit van bombardementen. Zij verhuisden naar de Hatertseweg 33.
Op 25 maart 1942 stond Geerard Spaan met zijn zoons buiten op straat met diverse buren te praten. Er waren lichtbundels te zien waarmee de Duitsers vijandelijke vliegtuigen trachten te traceren. Een door Duitsers aangeschoten geallieerd vliegtuig liet zijn bommen vallen op de Hatertseweg. Het huis van de familie van Aarle werd volledig verwoest. De drie gezinsleden kwamen om (zie elders op deze site). Ook de buurvrouw Mevr. Van Dijk-de Bock overleed ter plaatse (zie elders op deze site). Gerard Spaan raakte zwaar gewond en werd naar het Canisiusziekenhuis vervoerd. Hij stierf daar enkele dagen dagen later op 27 maart 1942. Hij liet een vrouw en 8 kinderen achter. Zijn naam staat vermeld op de plaquette in de gevel,van het voormalig postkantoor Van Schevichavenstraat.
Bron: collectie Bart Janssen + bidprentje en foto; PK; e-mail Bart Janssen 29 mei 2012+foto; De Gelderlander 18 dec.2015. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 1140 ev.
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Voornamen:
Gerardus Hermanus
Nationaliteit:
Nederlandse
Burgerlijke staat:
gehuwd
Geboortedatum:
27-06-1888
Geboortedatum toevoeging:
Locatie:
Canisiusziekenhuis
Begraafplaats:
Kerkhof Brakkenstein
Omstandigheid:
bombardement