De heer Peter Mathijs Antonius Smedts, roepnaam: Piet, geboren op 1 december 1913 te Maasbree (Limburg), was op 10 juni 1942 te Ubbergen getrouwd met mevrouw Hendrika Coletha Maria Scheers, roepnaam: Riek, geboren op 23 november 1914 te Bemmel.
Het echtpaar Smedts-Scheers is volgens het bidprentje (gepubliceerd op de internetsite www.noviomagus.nl , nummer B030) "uit het leven weggerukt te Nijmegen door eenzelfde ongeluk. Zij lieten een dochter achter: Johanna Petronella Hendrika Maria Smedts, roepnaam: Joke. Thans (mei 2015) de 72-jarige Ans Braam-Biessels uit Middelburg.
Piet en Riek woonden tijdens hun huwelijk in Nijmegen, aan de Augustijnenstraat 16, boven een café tegenover de kerk. Bij het bombardement van 22 februari 1944 viel de kerktoren op de huizen aan de overkant, en ook op het huis waar Riek met haar dochtertje Joke op dat moment aanwezig was. Zij overleefden beiden het bombardement, maar het huis was onbewoonbaar.
Het gezin kon tijdelijk terecht bij de ouders van Riek in de Ooy(polder), en daarna boven het café van een broer van Riek aan de Ubbergscheweg 1. Uit veiligheidsoverwegingen moesten zij in september 1944 evacueren, en trokken ze opnieuw naar haar ouderlijk huis in de Ooy. Daar zijn Piet en Riek bij de bominslag op café Waalzicht te Groenlanden omgekomen. Het dochtertje Joke overleefde de bominslag, ingeklemd tussen de do dode lichamen van haar ouders..
De familie van Piet, woonachtig in America (bij Horst), vernam pas eind maart 1945 van het overlijden. De familie vernam ook dat Joke het ongeluk had overleefd, en dat zij tijdelijk was ondergebracht bij een echtpaar Biessels, aan de Sophiaweg, (De Paddenstoel) in Nijmegen. Biessels was directeur van schoenenfabriek Swift, zat in het verzet en gaf schuilplaats aan onderduikers, onder wie een joods meisje. De contacten tussen de beide families verliepen moeizaam. Joke heette intussen Ans - haar familie moest haar ook zo noemen - en de familie Biessels wilde haar graag houden. Ook een zus en een broer van Piet wilden het meisje in hun gezin opnemen. De 'eenvoudige' familie Smedts kon uiteindelijk niet op tegen de ontwikkelde en gefortuneerde familie Biessels. Het meisje werd door deze laatste familie geadopteerd, en er werd een notarieel contract getekend waarin bezoek en behoud van de naam Smedts werden geregeld. Uiteindelijk mocht alleen oma Smedts nog op bezoek komen, maar niet bekend maken wie zij in werkelijkheid was; en ook de naam Smedts werd later in Biessels gewijzigd. Het meisje voelde zich gelukkig bij de familie Biessels en is goed terecht gekomen, maar bij de familie Smedts is veel wrok blijven bestaan.
Op het bidprentje van de ouders staat de tekst: "Nog begrijpt dit [= hun] kind niets van deze ramp, misschien begint de herinnering aan zijn [=haar] ouders spoedig te vervagen"...
Bronnen: manuscript van Grad Smedts, de jongste broer van Piet, september 2007; e-mails van Carla Rieter, 12 en 14 september 2010; e-mails Rob Essers 22 april 2012; bidprentje van het echtpaar Smedts-Scheers op www.noviomagus.nl B030; De Gelderlander 4 mei 2015 met foto van Ans Braam-Biessels