Gerardus Hendrikus Wilhelmus van Rossum
Het echtpaar van Rossum-van Well had in 1940 acht kinderen en verhuisde in dat jaar naar de Genestetlaan 37. Het oudste kind, Mien , was al getrouwd en was in verwachting van haar eerste kind. Haar moeder was in 1944 ook in verwachting en wel van haar tiende kind. Vader van Rossum was bouwvakker van beroep. In september 1944, ten tijde van de strijd voor de bevrijding van Nijmegen, was het gevaarlijk in de stad. Geregeld ging het alarm af en moest iedereen naar de schuilkelders. Het hele gezin met twee hoogzwangere vrouwen, moeder en de oudste dochter Mien, vertrokken lopend naar familie in Ewijk. Op zondag 8 oktober speelden de broertjes Gerrit en Piet op het erf van de overbuurman. Aan de achterzijde bevond zich een tank. De Tommy's deelden repen chocolade uit. Opeens ontplofde de tank; mogelijk geraakt door antitankgranaten van de Duitsers vanuit de overzijde van de Waal.
Bij de ontploffing van deze geallieerde tank in Ewijk kwam de 7 jarige Gerrit om het leven, evenals twee jongens Roelofs - Harrie en Theo - uit Ewijk en drie Britse militairen - Bertram J. Neill (26j.), Ronald M. Rogers (24j.) en Albert W.H. Sly (31j.). De volgende dag overleed zijn moeder aan de complicaties bij de bevalling van haar tiende kind. Dit tiende kind, ook Gerrit genoemd, overleed enkele weken later aan een borstontsteking. De naam van de 7-jarige Gerrit van Rossum staat vermeld op het oorlogsmonument in Ewijk, evenals die van de genoemde omgekomen slachtoffers.
Bron: collectie Bart Janssen; e-mail Bart Janssen 7 mei 2013 met foto's van monument Ewijk. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1045 blz 1063/4.
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Voornamen:
Gerardus Hendrikus Wilhelmus
Nationaliteit:
Nederlandse
Burgerlijke staat:
n.v.t.
Adres:
De Genestetlaan 32 of 37
Geboortedatum:
02-12-1936
Geboortedatum toevoeging:
Begraafplaats:
kerkhof Ewijk