1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

Januari 1945

W.J. Peters

Wilhelmus Johannes Peters

 

  Wilhelmus J. Peters was een zoon van Johannes Hendrikus Peters en van Johanna van Ooijen.  Hij  was  met Antoinette Adriana Hartogs op 27 april 1927 in Kleef (Dtld). Hij had - voor zover bekend - één dochter Henny. Hun huis, aan de Oude Stadsgracht, was bij het bombardement van 22 februari 1944 ernstig beschadigd. Het familielid Paula Hermsen-Hartogs, dat op bezoek was geweest, was daarbij omgekomen (zie elders op deze site). Wilhelmus had zich voor de Arbeidseinsatz in Duitsland moeten melden. Hij werkte in de zaak van zijn schoonzus in Kleef en kwam elke dag naar huis. Op zondag 17 september 1944 dwarrelden duizenden geallieerde parachutisten in de omgeving van Nijmegen naar beneden. Rond de Waalbrug werd vreselijk gevochten en overal werden granaten afgeschoten. Het gezin Peters schuilde in de kelder maar doordat de Hitlerjugend diverse huizen in brand staken waaronder ook de woning van het echtpaar en hun dochter besloot het gezin te vluchten. 's Nachts sliepen zij in het Sportfondsenbad en overdag trokken ze dan bij de een en dan bij de ander in. Tenslotte kwamen zij bij een boer in Malden terecht waar zij onderdak kregen maar daarvoor wel op het land moesten. Tenslotte kon het gezin weer in Nijmegen terecht in de Mozartstraat. Op 1 januari 1945 hoorde Wilhelmus dat de huizen van zijn ouders en broers in Beek waren verwoest en dat zij zich nu in de Nijmeegse benedenstad bevonden. Hij vertrok om hen te zoeken. Dat werd hem tenslotte fataal. 's avonds kwam hij om bij de inslag van een granaat op de Daalseweg.  Hij was toen onderweg naar huis. Aanvankelijk werd hij begraven op de algemene bgraafplaats aan de Graafseweg maar zijn resten werden later overgebracht naar de begraafplaats aan de Daalseweg.
   

Bron: collectie Bart Janssen + foto  Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 969 ev  PK

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
W.J. Peters
Voornamen:
Wilhelmus Johannes
Roepnaam:
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
koopman/winkelier
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Oude Stadsgracht 59
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
14-06-1905
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Beek-Ubbergen
Datum:
01-01-1945
Datum toevoeging:
Leeftijd:
39 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Nabij kerkhofmuur Daalseweg
Begraafplaats:
Graafseweg/Daalseweg-vak 07-nr.8
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

87. Januari 1945

Terwijl de Operatie Veritable wordt voorbereid komen nog steeds burgers en militairen om in het oorlogsgeweld in en rond Nijmegen.

Terwijl de Operatie Veritable wordt voorbereid komen nog steeds burgers en militairen om in het oorlogsgeweld in en rond Nijmegen.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

87. Januari 1945

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.