1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

Januari 1945

Portret operatie picture me

Graf begraafplaats Groesbeek

Krantenbericht

Raymond J. McGourty

 

Gunner Raymond J. McGourty was 22 jaar toen zijn legertruck op 4 januari 1945 op het Nijmeegse Keizer Karelplein vol door een Duitse granaat getroffen werd. Op 5 januari overleed hij aan de toen opgelopen verwondingen. Raymond was een Canadese soldaat die in maart 1943 in militaire dienst kwam, net als eerder al zijn broers Harry en Edward. Hij had in totaal vier broers en vier zussen en stond in het Niagara Peninsula District bekend als een verdienstelijke weltergewicht bokser.

In Nijmegen had Raymond eerder kennis gemaakt met de 23-jarige An Wolters. Hij had haar zelfs ten huwelijk gevraagd. Maar toen ze hem begin januari voor de tweede keer voor een antwoord op zijn vraag probeerde te ontmoeten in de Nimco-feestzaal aan de Tooropstraat, vertelde een van zijn collega's haar dat Raymond niet meer leefde. An bezocht zijn graf en probeerde het te adopteren, maar een vrouw uit het Waterkwartier was haar voor geweest. Beide vrouwen troffen elkaar nog en treurden samen over het trieste lot van Raymond.

Bronnen:  nl.findagrave.comDe Gelderlander van 17 november 2001 (Jeugdliefde herleeft op het soldatenkerkhof), zie ook: https://www.market-garden-reunion.nl/newspapers/youth-love-revives-on-war-cemetery/

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
R.J. McGourty
Voornamen:
Raymond J.
Roepnaam:
Raymond
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Canadese
Geloof:
-onbekend-
Beroep:
gunner, Royal Canadian Artillery
Burgerlijke staat:
-onbekend-
Adres:
269 Atlas Avenue, Toronto (father)
Woonplaats:
Toronto (Canada)
 
Geboortedatum:
geen datum
Geboortedatum toevoeging:
circa 1922-1923
Geboorteplaats:
-Onbekend-
Datum:
05-01-1945
Datum toevoeging:
hij was toen 22 jaar
Leeftijd:
Onbekend

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Nijmegen, Keizer Karelplein
Begraafplaats:
Groesbeek Canadian War Cemetery and Memorial II.D.4
Omstandigheid:
aan verwondingen overleden
 
Categorie:
Militairen: Geallieerd
Dossiernummer:

87. Januari 1945

Terwijl de Operatie Veritable wordt voorbereid komen nog steeds burgers en militairen om in het oorlogsgeweld in en rond Nijmegen.

Terwijl de Operatie Veritable wordt voorbereid komen nog steeds burgers en militairen om in het oorlogsgeweld in en rond Nijmegen.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

87. Januari 1945

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.