1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Collaboratie

1942-1944

Wilhelm Lorey

Wilhelm Alexander Lorey (Loreij)

 

Na het sneuvelen van Wilhelms Duitse vader Otto Lorey in Kosovo tijdens de Eerste Wereldoorlog trok zijn moeder, de Nederlandse weduwe Dina Lorey-Lennarz, met de jonge Wilhelm in oktober 1921 naar Nederland. Daar hertrouwde zij met ir. Thomas Rosskopf, de latere directeur van Transformatorenfabriek Willem Smit. Uit dit huwelijk werden nog drie kinderen geboren, Dina, Johanna en Thomas Victor. Wilhelm Lorey - (zelf gebruikte hij deze spelling, ook al vermelden enkele documenten Loreij) -  bleef bij zijn moeder en stiefvader wonen en ging in Nederland naar school tot hij eind jaren dertig als Rijksduitser in Duitse militaire dienst moest. Alle pogingen van zijn tegen het nazisme agerende moeder om Wilhelm het Nederlandse staatsburgerschap te bezorgen stuitte af op het verzet van zijn voogd Alexander Lorey, de broer van vader Otto. Aanvankelijk diende hij in het Duitse leger in Frankrijk. Na de Duitse inval in Rusland is hij in 1941 als Luitenant nabij de zee van Azov in de Krim gesneuveld. Volgens de website www.volksbund.de gebeurde dat nabij Krapuwizi en is hij vervolgens als onbekende soldaat begraven op het Sammelfriedhof in Kirowograd in de huidige Oekraïne.

Bron: collectie Bart Janssen e-mails 25 febr. en 3 mrt ´10 ( is in bezit van documentatie over Wilhelm Lorey), ook s.v. Piet Oosterlee; www.volksbund.de; PK; over Th. Rosskopf zie de biografie op www.willemsmithistorie.nl. ; e-mail Bart Janssen 15 mrt 2017 + 2 foto's en levensverhaal Wilhelm (voor video-portret);

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
W.A. Lorey (Loreij)
Voornamen:
Wilhelm Alexander
Roepnaam:
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Statenloos
Geloof:
Nederlands-hervormd
Beroep:
Leutenant in Duitse krijgsdienst
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
St.-Annastraat 187
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
18-02-1915
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Frankfurt am Main (D)
Datum:
25-09-1941
Datum toevoeging:
Leeftijd:
26 jaar

Plaats:
Krapuwizi (Oekr.)
Locatie:
Zee van Azow
Begraafplaats:
In Melitopol bij de zee van Azow
Omstandigheid:
gesneuveld
 
Categorie:
Militairen: Duits
Dossiernummer:

Duits-Russische oorlog - Strijd in de Oekraine

Ook Nijmeegse jongens waren betrokken bij de strijd in Rusland

Ook Nijmeegse jongens waren betrokken bij de strijd in Rusland

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Duits-Russische oorlog - Strijd in de Oekraine

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.