1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Duitse inval in Nederland

10-14 mei 1940

Arend van der Lienden in 1940

Graf van Van der Lienden op Crooswijk

Arend Hendrik van der Lienden

 

Arend van der Lienden was in 1940 gehuwd en vader geworden van twee kinderen toen hij als dienstplichtig soldaat diende bij 1-II-32 Regiment Infanterie. Hij had met een groepje infanteristen een mitrailleurpositie ingenomen op de zolder van het Maasstation te Rotterdam. Dit station was een van de doelwitten voor de Luftwaffe op 12 mei 1940. Het dak van het station werd door een voltreffer geraakt rond het middaguur van die dag. Daarbij sneuvelden zeven man en nog eens drie in de directe omgeving. Hij is tezamen met soldaat August Vrijman begraven in Crooswijk.  

De plaquette in het zijportaal van de Petruskerk te Hees vermeldt: Gevallen voor het vaderland te Rotterdam 12 mei 1940: A.H. van der Lienden, dienstplichtig soldaat, 1.II.32.R.I. Hij liet een vrouw en twee jonge kinderen achter. De gevolgen voor het achterblijvende gezin, zijn echtgenote en de dochters Sientje en Annie, worden acht jaar na de bevrijding beschreven in het Christelijk Nationaal Weekblad De Spiegel. Er worden daar twee pagina's gewijd aan dit gezin. Het artikel beschrijft de situatie na oorlogstijd en heet 'Gedenkt Nederland ook zijn levenden?', met als subtitel 'Het triest relaas van een oorlogsweduwe'. Een schrijnend geval, één van de velen. Het verhaal wordt geïllustreerd met foto's van het gezin nog compleet, van hun woonhuis aan de Kerkstraat in Hees, en moeder als oorlogsweduwe met beide dochters en hun huis aan de Dorpsstraat, waar zij gedrieën verder moeten ploeteren. Ook is er een foto onder het kopje 'Het Nederlandsche volk vergeet jelui nooit', betreffende een gedenkteken op het zogenoemde heldenkerkhof te Crooswijk. Aldaar werd in 1942, midden in de bezettingstijd, eveneens een monument opgericht. Het graf van Arend van der Lienden bevindt zich dan in deze plaats. Mevrouw Van der Lienden verzucht, dat mede door de financiële- en woonomstandigheden ook haar kinderen de dupe zijn geworden van het sneuvelen van hun vader. Het artikel besluit met: 'Een cirkel, die voor haar en anderen verbroken dient te worden! Want dat deze klacht geuit kan worden, is te beschamend voor ons volk.'

Bron: Fr. Eliëns, Nijmegen tussen bezetting en bevrijding, Zaltbommel 1995, p.128; PK; OGS met foto grafsteen; NSAN Cultuur 423; e-mail C.J. van Heest 18 mrt 2010; www.zuidfront-holland1940.nl;  In de Gelderlander van 28 mei 1940 is een kleine overlijdensannonce opgenomen en ondertekend door de weduwe Van der Lienden-Franssen. Christelijk Nationaal Weekblad De Spiegel nr.33 van 16 mei 1953, genoemd in ingezonden brief van mw. Jopie Huisman naar www.noviomagus.nl d.d. 6 mei 2017. 

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
A.H. van der Lienden
Voornamen:
Arend Hendrik
Roepnaam:
Arend
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
Nederlands-hervormd
Beroep:
Dpl. sold. 1-II-32 R.I.
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Kerkstraat 149 (Hees)
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
24-06-1906
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Elst
Datum:
12-05-1940
Datum toevoeging:
Leeftijd:
33 jaar

Plaats:
Rotterdam
Locatie:
Rotterdam ,Maasstation zolder
Begraafplaats:
Gem.begr.pl.Crooswijk, Rotterdam P-1-46
Omstandigheid:
gesneuveld
 
Categorie:
Militairen: Nederlands
Dossiernummer:

Strijd om Rotterdam

Bij de Duitse inval werd er hevige strijd geleverd rond Rotterdam. Hierbij kwamen verschillende uit Nijmegen afkomstige militairen om het leven, dienstplichtigen en beroeps. Onder hen bevond zich ook de commandant van het vliegveld Waalhaven, Simon Thomas.

Bron: www.zuidfront-holland1940.nl

Bij de Duitse inval werd er hevige strijd geleverd rond Rotterdam. Hierbij kwamen verschillende uit Nijmegen afkomstige militairen om het leven, dienstplichtigen en beroeps. Onder hen bevond zich ook de commandant van het vliegveld Waalhaven, Simon Thomas.

Bron: www.zuidfront-holland1940.nl

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Strijd om Rotterdam

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.