1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Geallieerde strijd - overige fronten

1940-1945

SS Grootekerk

Markus Thijs Kuiken

 

Markus Thijs Kuiken werd geboren op 12 juni 1916. Rond 1938 woonde hij op een kamer bij de familie Haefkens, een schilderbedrijf aan de Dikkeboomweg 2. Zijn opleiding was "machinist der Grote Vaart”. Het was crisistijd, dus weinig tot geen werk. Dit gold ook voor de diverse scheepvaartmaatschappijen. Markus solliciteerde maar kreeg geen baan. Om zijn kennis en kunde niet verloren te laten gaan solliciteerde hij ook naar baantjes aan de wal. Uiteindelijk vond hij werk bij het bedrijf Smit-Transformatoren aan de Groenestraat aldaar. Gezien zijn opleiding en tekentalent kreeg hij de functie van tekenaar-constructeur. 
Tijdens zijn verblijf bij Haefkens kreeg hij verkering met mejuffrouw Johanna van Schaik, die op hetzelfde adres een kamer had en ongeveer even oud was als hij (zie woningkaart). Zijn solliciteren had uiteindelijk succes. Markus trad in dienst bij de VNS te Rotterdam als assistent machinist op het S.S. Grootekerk en maakte twee reizen naar de Oost. 
Op 10 mei 1940, het begin van de bezetting van Nederland door de Duitsers, was de Grootekerk buitengaats en keerde niet terug naar een Nederlandse haven. Vanaf juli 1940 is het schip in time-charter gaan varen voor de Engelsen en maakte in deze hoedanigheid nog twee reizen. De 'Grootekerk' met de 34-jarige Markus Thijs Kuiken aan boord, vertrok op 18 februari 1941 uit Engeland voor een reis naar Brits-Indië. Dit werd zijn laatste reis. Niets werd sindsdien van het schip vernomen. Daar het alleen voer waren er geen getuigen van het lot van het schip en haar bemanning. Pas ver na de oorlog is bekend geworden dat de 'Grootekerk' op 24 februari 1941 door de Duitse onderzeeër U-123 getorpedeerd was en verloren gegaan. De positie was 56:00 NB, 25:00 WL. Het aantal slachtoffers bedroeg 52 man, de gehele bemanning.

 
Bronnen: Getuigenis van neef Arjen Kuiken op www.noviomagus.nl, d.d. 21 augustus 2020 en woningkaart Dikkeboomweg 2 (studiezaal.nijmegen.nl); oorlogsgravenstichting.nlwrecksite.eu

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
M.T. Kuiken
Voornamen:
Markus Thijs
Roepnaam:
Markus
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
-onbekend-
Beroep:
assistent machinist op het S.S. GROOTEKERK / tekenaar-constructeur bij Smit Transformatorenfabriek
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Dikkeboomweg 2
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
12-06-1916
Geboortedatum toevoeging:
aldus woningkaart
Geboorteplaats:
Leeuwarden
Datum:
24-02-1941
Datum toevoeging:
Grootekerk getorpedeerd d. Duitse onderzeeër U-123
Leeftijd:
24 jaar

Plaats:
-Onbekend-
Locatie:
56:00 NB 25:00 WL
Begraafplaats:
op zee (tussen Ierland en Groenland)
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:
https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=Monumenten/monument_0145.html%23Rx53

Strijd op zee

Bij de strijd om de beheersing van de wereldzeeën vielen vele slachtoffers, ook uit Nijmegen afkomstige marine- en koopvaardijopvarenden.

Bij de strijd om de beheersing van de wereldzeeën vielen vele slachtoffers, ook uit Nijmegen afkomstige marine- en koopvaardijopvarenden.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Strijd op zee

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.