1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Geallieerde strijd - overige fronten

1940-1945

Paul de Koning

 

 

  Paul was de zoon van Hendrikus de Koning( los arbeider) en Gertrud Liebeton. Zij woonden in Nijmegen. Hoewel geboren in Groesbeek, was volgens de overlijdensaangifte van Paul  Nijmegen "hier te lande laatstelijk zijn wettelijke woonplaats". Hij werd matroos bij de Koninklijke Marine en diende op de Nederlandse torpedobootjager Hr.Ms. Isaac Sweerts, die op 16 maart 1940 te water gelaten werd op de werf van de Kon. Mij. De Schelde in Vlissingen. In mei 1940 slaagde de marine erin het schip naar Engeland te slepen, waar het afgebouwd werd. De Isaac Sweerts nam deel aan verschillende geallieerde operaties ter zee. In november 1942 werd de torpedobootjager  ingezet bij de de geallieerde invasie in Frans Noord Afrika. Op de dertiende van die maand bracht de Duitse U-boot 431( Kap.-Lt. Wilhelm Dommes) de destroyer tot zinken op ongeveer 50 mijl ten noordwesten van Algiers. Van de 194 man aan boord vonden er 103 de dood, onder wie Paul de Koning.

Bron: e-mail Rob Essers 31 juli 2011 met overlijdensaangifte d.d. 18 febr. 1948 en BS Nijmegen,akte van overlijden; www.wikipedia.nl ; www.ogs.nl , ged.bk 38; www.erelijst.nl

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
P. de Koning
Voornamen:
Paul
Roepnaam:
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
-onbekend-
Beroep:
Matroos derde klasse Kon. Marine
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Nijmegen/ Londen
Woonplaats:
Londen
 
Geboortedatum:
27-08-1920
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Groesbeek
Datum:
13-11-1942
Datum toevoeging:
Leeftijd:
22 jaar

Plaats:
Middellandse Zee
Locatie:
Hr.Ms. Isaac Sweers in Middell.Zee
Begraafplaats:
zeemansgraf
Omstandigheid:
verdronken
 
Categorie:
Militairen: Nederlands
Dossiernummer:

Strijd op zee

Bij de strijd om de beheersing van de wereldzeeën vielen vele slachtoffers, ook uit Nijmegen afkomstige marine- en koopvaardijopvarenden.

Bij de strijd om de beheersing van de wereldzeeën vielen vele slachtoffers, ook uit Nijmegen afkomstige marine- en koopvaardijopvarenden.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Strijd op zee

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.