Martinus Hendrikus Kempen
Martien Kempen was in 1942 lid geworden van een verzetsgroep, voornamelijk van studenten van de zeevaartschool De Ruyter. Ze noemden zich de Pandoeren. Na het toetreden van de voormalige sergeant-majoor van het KNIL J. de Blécourt werd de militaire training serieuzer aangepakt. Ze kwamen in contact met de OD (Ordedienst), die de Pandoeren van enig schiettuig voorzag. In juli 1944 kregen de Pandoeren van de OD de opdracht een eventuele vernietiging van de Elektriciteitscentrale door de Duitsers te voorkomen. Op 17 september 1944 kwamen ze in actie. De Duitse wacht werd overrompeld en opgesloten in een kelder van de Centrale. Contact werd gelegd met de Amerikaanse luchtlandingstroepen, die na eerdere tegenslagen bij de verovering van Nijmegen en hun hoofddoel de Waalbruggen, uiteindelijk in de middag van 20 september vanuit het terrein van de Centrale ten koste van 48 gesneuvelden de Waaloversteek in canvasbootjes realiseerden en aansluitend de verovering van de beide Waalbruggen en aldus ook van de stad Nijmegen. In de maanden daarna leidde De Blécourt de aansluiting van de Pandoeren bij de Binnenlandse Strijdkrachten.
In september 1944 werd er verschrikkelijk gevochten in de stad. De verzetsgroep van Willem Smit was actief nabij de PGEM centrale. Martien Kempen bevond zich daar ook. Daarna werd hij doorgestuurd naar de Jacob Canisstraat waar zich Duitsers zouden bevinden. In eerste instantie waren er geen Duitsers te bekennen. Er was wel een Amerikaanse soldaat maar die wist niets van Duitsers die zich daar moesten bevinden af. Ineens werd er geschoten vanuit het keldergat van de kerk. Martien werd door een schot in het achterhoofd dodelijk getroffen op de speelplaats van de Christelijke school aan de Jacob Canisstraat 1. De stoffelijke resten van Martien Kempen lagen tot najaar 1969 begraven op het kerkhof aan de Groenestraat (F-8-2) en daarna op Vredehof.
Bron: OSAN 19-30877; Collectie Bart Janssen+foto, ook s.v. Geijsberts; OGS + foto grafsteen; twee annonces in De Gelderlander 26 sept.1944: "gesneuveld voor Nederlands vrijheid "; www.noviomagus.nl/oorlog onder "De Pandoerenclub"; Niels de Laat, "De Pandoeren van de PGEM" in: D. Steenbergen, De Oversteek, p.84-89. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 671-675.
Persoongegevens
Overlijdensgegevens
Voornamen:
Martinus Hendrikus
Nationaliteit:
Nederlandse
Beroep:
verzetsman en lid Binnenl. Strijdkrachten
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Geboortedatum:
24-04-1924
Geboortedatum toevoeging:
Locatie:
speelplaats Christelijke school aan Jacob Canisstraat
Begraafplaats:
Groenestraat/Vredehof 39, Nijmegen
Omstandigheid:
gesneuveld
Categorie:
Burgers: verzetsmensen