1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

September 1944

M.H. Kempen

M.H. Kempen

Martinus Hendrikus Kempen

 

Martien Kempen was in 1942 lid geworden van een verzetsgroep, voornamelijk van studenten van de zeevaartschool De Ruyter. Ze noemden zich de Pandoeren. Na het toetreden van de voormalige sergeant-majoor van het KNIL J. de Blécourt werd de militaire training serieuzer aangepakt. Ze kwamen in contact met de OD (Ordedienst), die de Pandoeren van enig schiettuig voorzag. In juli 1944 kregen de Pandoeren van de OD de opdracht een eventuele vernietiging van de Elektriciteitscentrale door de Duitsers te voorkomen. Op 17 september 1944 kwamen ze in actie. De Duitse wacht werd overrompeld en opgesloten in een kelder van de Centrale. Contact werd gelegd met de Amerikaanse luchtlandingstroepen, die na eerdere tegenslagen bij de verovering van Nijmegen en hun hoofddoel de Waalbruggen, uiteindelijk in de middag van 20 september vanuit het terrein van de Centrale ten koste van 48 gesneuvelden de Waaloversteek in canvasbootjes realiseerden en aansluitend de verovering van de beide Waalbruggen en aldus ook van de stad Nijmegen. In de maanden daarna leidde De Blécourt de aansluiting van de Pandoeren bij de Binnenlandse Strijdkrachten. 
 
In september 1944 werd er verschrikkelijk gevochten in de stad. De verzetsgroep van Willem Smit  was actief nabij de PGEM centrale. Martien Kempen bevond zich daar ook. Daarna werd hij doorgestuurd naar de Jacob Canisstraat waar zich Duitsers zouden bevinden.  In eerste instantie waren er geen Duitsers te bekennen. Er was wel een Amerikaanse soldaat maar die wist niets van Duitsers die zich daar moesten bevinden af. Ineens werd er geschoten vanuit het keldergat van de kerk.  Martien werd door een schot in het achterhoofd dodelijk getroffen op de speelplaats van de Christelijke school aan de Jacob Canisstraat 1. De stoffelijke resten van Martien Kempen lagen tot najaar 1969 begraven op het kerkhof aan de Groenestraat (F-8-2) en daarna op Vredehof.

Bron: OSAN 19-30877; Collectie Bart Janssen+foto, ook s.v. Geijsberts; OGS + foto grafsteen; twee annonces in De Gelderlander 26 sept.1944: "gesneuveld voor Nederlands vrijheid "; www.noviomagus.nl/oorlog onder "De Pandoerenclub"; Niels de Laat, "De Pandoeren van de PGEM" in: D. Steenbergen, De Oversteek, p.84-89. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 671-675.

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
M.H. Kempen
Voornamen:
Martinus Hendrikus
Roepnaam:
Martien
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
verzetsman en lid Binnenl. Strijdkrachten
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Leliestraat 64
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
24-04-1924
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Nijmegen
Datum:
21-09-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
20 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
speelplaats Christelijke school aan Jacob Canisstraat
Begraafplaats:
Groenestraat/Vredehof 39, Nijmegen
Omstandigheid:
gesneuveld
 
Categorie:
Burgers: verzetsmensen
Dossiernummer:
OGS

01. 21-30 september 1944

Voor het einde van de maand september 1944 komen tientallen Nijmegenaren en geallieerde militairen in de bevrijde stad door de Duitse beschietingen op de grond en vanuit de lucht om het leven.

Voor het einde van de maand september 1944 komen tientallen Nijmegenaren en geallieerde militairen in de bevrijde stad door de Duitse beschietingen op de grond en vanuit de lucht om het leven.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

01. 21-30 september 1944

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.