1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Ongevallen

1940-1945

Albert de Jong (Facebookpagina Jonkerbos War Cemetery

Albertus de Jong

 

Albert de Jong was een van de zonen van Hendrikje de Jong (*Gramsbergen 30-08-1883). Vader onbekend. Albert trouwde in maart 1934 in Amsterdam met Adriana Christina Moorman(*Amsterdam 5 mei 1916). Op 16 juni 1934 werd daar hun zoon Augustinus ("Guus")geboren, de latere persfotograaf. Albert heeft verschillende beroepen gehad voor hij medio 1943 samen met zijn broer Wim (*1921) onderdook om aan de Arbeitseinsatz te ontsnappen. Eind 1943 wist Albert via Frankrijk te ontkomen naar Groot Brittannië. Hij werd in Schotland tot commando opgeleid. In september 1944 landde hij met de Britse para's bij Arnhem, aldus zijn zoon. Met de Canadese troepen soldaten slaagde hij erin als cameraman het einde van de oorlog te halen, maar in juni 1945 raakte hij bij een verkeersongeluk betrokken. Over de verdere gang van zaken lopen de lezingen uiteen. Zijn vrouw Adriana C.de Jong-Moorman "van beroep conductrice" gaf op 3 juli 1945 in Nijmegen aan dat haar echtgenoot Albertus de Jong "van beroep melkbezorger" in Nijmegen op 14 juni '45 in Nijmegen was overleden. Op 16 juni '45 was hij inderdaad begraven op de Canadese begraafplaats Jonkerbosch naast het militaire noodhospitaal in Pensionaat Jnkerbosch. Echter op 3 augustus 1945 deed Alberts broer Wilhelmus Gerardus in Apeldoorn aangifte van het overlijden van Albert "van beroep schilder" op 14 juni'45 in Apeldoorn. Albert was volgens hem gescheiden van Adriana C. Moorman. Afgezien van de echtscheiding is het meest waarschijnlijk dat Albert in Apeldoorn zwaargewond werd, naar Nijmegen getransporteerd werd en daar in het hospitaal of onderweg is gestorven. Albert de Jong is, voor zover bekend, als enige Nederlander begraven op de Canadian War Cemetery in Groesbeek.

Bronnen: OGS met foto van Albert en van zijn grafsteen; www.geschiedenisgroesbeek.nl met  foto en personalia; e-mail Rob Essers 10 mei 2014 met uitvoerige informatie en documentatie

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
A. de Jong
Voornamen:
Albertus
Roepnaam:
Albert of Ap
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
Private 1st Class 2Dutch Troop 10Inter-Allied Commando, voordien:expeditieknecht,straatmaker,melkbezorger,fotograaf en sschilder
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Amsterdam
Woonplaats:
Amsterdam
 
Geboortedatum:
15-10-1914
Geboortedatum toevoeging:
geboren te Ambt-Hardenberg
Geboorteplaats:
Hardenberg
Datum:
14-06-1945
Datum toevoeging:
Plaats van overlijden betwist
Leeftijd:
30 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Nijmegen.Pensionaat Jonkerbosch
Begraafplaats:
Canadese begr.pl.naast Pensionaat Jonkerbosch/Canadian War Cemetery 12-A-13,Groesbeek
Omstandigheid:
verongelukt
 
Categorie:
Militairen: Geallieerd
Dossiernummer:

Verkeersongelukken met militaire voertuigen

Met name in de periode dat Nijmegen frontstad was gebeurden er veel ongelukken in het verkeer. Militairen zowel als burgers werden slachtoffer door een vaak ruwe manier van rijden van de militaire chauffeurs en doordat de Nijmegenaren het drukke (auto)verkeer ontwend waren.

Met name in de periode dat Nijmegen frontstad was gebeurden er veel ongelukken in het verkeer. Militairen zowel als burgers werden slachtoffer door een vaak ruwe manier van rijden van de militaire chauffeurs en doordat de Nijmegenaren het drukke (auto)verkeer ontwend waren.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Verkeersongelukken met militaire voertuigen

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.