Rose Jakobs
Het joodse meisje Rosa Jakobs vluchtte in februari 1938 met haar familie uit Oldenburg(D) naar Nijmegen, Reestraat 49. Haar ouders waren Aron Jacobs (*Stapelmoor (D) 30 sept.1898) en Frieda de Vries (*Leer 18 dec. 1900). Rose was deel van een tweeling. Haar tweeling broer was Martin, ze had een jongere broer Bert en een zusje Edith. Ze kwam uit een traditioneel Joodse familie. Na 1940 volgde zij lessen aan het Joods Lyceum in Den Bosch. Na drie jaar mocht zij geen onderwijs meer volgen. Het gezin besloot onder onder te duiken.
Aan het dagboek van Rose, dat zij in augustus '42 begon te schrijven, werd een tentoonstelling gewijd in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Vanaf augustus '42 dook Rose onder op onderduikadressen in Nijmegen (bij de protestantse slagersfamilie van Corstiaan (Cor) en Helena (Leen) Hinrichs-Speijers) en in Beek-Ubbergen (sinds nov.'43). Op 17 september 1944 begon de slag om Arnhem en lag Beek in de Frontlinie. Het gezin bracht dagen door in de kelder en vluchtte tentslotte naar een ander huis. Tegenover dit huis was een Eerste Hulp Post. Rose en Edith boden hun hulp aan. Op 2 oktober sloeg het noodlot toe; Rose stak over naar de hulppost en werd dodelijk getroffen.
Volgens het Bevolkingsregister is haar naam Rosa Jacobs en niet Jakobs. Zij werd eerst begraven net buiten de katholieke begraafplaats in Berg en Dal. Later is haar stoffelijk overschot overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Nijmegen. Naar de mening van G.Jansen jr., bij wiens familie Rose ook ondergedoken is geweest, is zij gedood door Duits granaatvuur op de Watertorenweg in Berg en Dal. Volgens Rose's zus Esther op de luistersteen in Beek-Ubbergen (hoek Verbindingsweg-Rijksstraatweg): "Wij staken over naar de Eerste Hulppost, toen ineens een splinterbom uit een overvliegend vliegtuig viel. Rose werd dodelijk getroffen, een splinter in haar hart maakte een einde aan haar veelbelovend leven. Ik kon het niet geloven na alles wat we hadden meegemaakt -- jaren van onderduiken en al onze dromen, verwachtingen en idealen -- dat zij er niet meer was, er nooit meer zou zijn"(www.spannendegeschiedenis.nl). Op haar grafsteen op de Joodse begraafplaats staat: "Hier rust (...) Rosa Jakobs (...) overleden 2 Oct 1944 door oorlogsgeweld te Berg en Dal".
Bronnen: Dagboek in Bevrijdingsmuseum Groesbeek; Haar naam staat vermeld op monument, Verbindingsweg, Beek en op de monumentzuil in Berg en Dal; Rose Jakobs, De roos die nooit bloeide: Dagboek van een onderduikster,1942-1944, (bezorgd door Edith Samuel-Jakobs) Amsterdam 1999 (met foto); H.D. van den Bergh, Onse Joeden: Nijmegen en de geschiedenis van haar joden, Zutphen 2002; e-mail Gerrit Jansen jr. 11 nov.'11; Joods Monument ; Jos Joosten, "Plekken, het Bovenhuis" in Radboud Magazine, nr.47 (mrt 2016), p. 48; w.paans2@kpnplanet.nl 17 mei 2018 zie ook : Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 611 ev; PK
Persoongegevens
Overlijdensgegevens
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
Nederlands-Israelitisch
Beroep:
geen, zij was scholier
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Moliusstr 20, 's Bosch. (29 feb. 40); Berg en Dalseweg 3 (aug.'42),Nijmegen
Geboortedatum:
04-05-1925
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Oldenburg (D)
Datum toevoeging:
op PK is geen overlijdens.datum aangegeven
Locatie:
Beek of Berg en Dal
Begraafplaats:
Joodse Begr.pl., Nijmegen op de Kwakkenberg
Categorie:
Burgers: Joden