Hugo Ganz
Hugo Ganz trouwde op 6 februari 1913 in Amsterdam met de acht jaar jongere Margaretha Kaufmann uit Rotterdam. In juni 1919 werd Hugo Ganz als Nederlander genaturaliseerd. Zij kregen twee dochters, Lilian en Alice Josette; Alice heeft de oorlog overleefd. In augustus 1931 vestigde het gezin Ganz zich in Nijmegen , Groesbeekseweg 200. Later verhuisden zij naar Postweg 26. Tijdens de oorlog doken Hugo en Margaretha onder. Dochter Alice Josette (*Amsterdam 12 nov.1919) verloofde zich op 1 januari 1942 op de Postweg 26 in Nijmegen met de uit Voorburg afkomstige Jozef (Jo) Cohn, met wie zij op 26 februari 1942 in Voorburg trouwde. Hun huwelijk werd op 1 maart 1942 in Amsterdam ingezegend.
Dochter Lilian huwde Jacob Jonas Glaser; beiden kwamen om in Auschwitz, zie elders op deze
site.
Na de deportatie van het echtpaar Ganz-Kaufmann werd hun huis, Postweg 26, ingenomen door de NSB-er Hermanus Arts met zijn gezin, die een "jodenwoning" claimde. Samen met zijn moeder de weduwe Truitje Arts-Geerlings(geen NSB-er) vluchtte Hermanus Arts in september '44 naar Duitsland, waar zijn moeder op 27 september 1944 in Buxtehude (Duitsland) is overleden.
De Commissaris van Politie in Nijmegen verzocht in januari 1943 om de aanhouding van Ganz (volgens het Algemeen Politieblad). Op de Amsterdamse gezinskaart van Ganz staat aangetekend:"is hier woonachtig sedert maart 1942". Mogelijk was hij daar ondergedoken. Samen met zijn vrouw werd hij opgepakt, en in het concentratiekamp Auschwitz in Polen vermoord. Hugo Ganz en zijn vrouw stonden vermeld op de lijst van "voortvluchtige Joden".
De naam van de heer Ganz staat vermeld op de internetsite Joods Monument, onder http://www.communityjoodsmonument.nl/person/126637/nl ; en op de internetsite van de Oorlogsgravenstichting, onder http://srs.ogs.nl/index.php?go=home.slachtoffer &q=s__Ganz & id=46993 .
Bron:nen: Algemeen Politieblad, nr. 3, 21 januari 1943, 77, bericht 197; de genoemde internetsites; e-mails van Rob Essers 9 augustus '11, en 10, 11 en 13 april '12 over Truitje Arts-Geerlings en over het gezin Ganz met gezinskaart. Lijst d.d. 22 april 1943 van Politiecommissaris Van Dijk aan Walraven - waarnemend gewestelijk Politiepresident o.a. over voortvluchtige Joden. www,oorloginnijmegen.nl
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
Nederlands-Israelitisch
Beroep:
agent bij spaarbank Lotisico; koopman in damesconfectie
Burgerlijke staat:
gehuwd
Geboortedatum:
23-05-1880
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Bünde (D)
Plaats:
Oswiecim (P) = Auschwitz
Locatie:
Oswiecim (Polen), concentratiekamp Auschwitz
Begraafplaats:
[niet van toepassing]
Omstandigheid:
vergast/vermoord
Categorie:
Burgers: Joden