1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

November 1944

A.A.H. Furer

Antonius Adrianus Hendrikus Furer

 

              

Anton werd in Nijmegen geboren. Hij huwde Hendrika Geertruida Wetekamp.Zij kregen drie kinderen: Jacques, Theo en Tonny. In 1920 werd hij chauffeur in het sanatorium Dekkerswald in Groesbeek. Het gezin betrok de chauffeurswoning op het terrein van Dekkerswald. Op zaterdag 18 november 1944 om 9 uur `s avonds slaan granaten vanuit Duitsland in op Dekkerswald. De geneesheer-directeur Henneman noteert in zijn dagboek: "Het was een moment van diepe ernst, toen een telefoontje van de garage binnenkwam om directe medische hulp. Het bleek, dat een granaatscherfje door het keukenraam van de chauffeurswoning was binnen gedrongen. In de keuken was mej. Furer met haar kinderen. Onze chauffeur Antoon kwam binnen om een pakje op tafel te leggen. Hij wordt getroffen en valt neer, op slag dood. Met Antoon verloren we een onzer beste krachten. Bijna 25 jaar lang heeft hij met voorbeeldigen ijver en groote voortvarendheid de belangen van het sanatorium gediend. Voor zijn vrouw en kinderen is dit een onherstelbare ramp. Voor Dekkerswald is het verlies, en wel in het bijzonder in dezen moeilijken tijd, dubbel groot." Op 14 oktober had Henneman nog genoteerd dat Antoon om 7 uur `s morgens met de auto er op uittrok om melk, brood, vlees en alles wat voor de dag nodig was te halen. Op dinsdag 21 november noteerde Henneman: "Hedenmorgen plechtige uitvaartmis met drie Heeren voor de zielerust van Anton, waarna solemneele begrafenis op ons kerkhof. Er was veel belangstelling van alle bewoners van Dekkerswald."

Bronnen: coll. Groesbeek; Genlias; A.J.Henneman, Verslag over de oorlogsgebeurtenissen in (...) Dekkerswald (...) vanaf 17 september 1944, Amsterdam 1949, p. 20-35; e-mail Bart Janssen 26 febr.2011(met foto); rouwann. De Gelderlander 20 nov.1944; Kroniek van het Nebo-klooster onder 18 november 1944 op www.noviomagus.nl; Teun van Grinsven; 

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
A.A.H. Furer
Voornamen:
Antonius Adrianus Hendrikus
Roepnaam:
Antoon of Anton
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
Chauffeur Dekkerswald
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Nijmeegsebaan(Dekkerswald)
Woonplaats:
Groesbeek
 
Geboortedatum:
24-03-1896
Geboortedatum toevoeging:
onzeker,reg.H.Landst. 24-03-1909
Geboorteplaats:
Nijmegen
Datum:
18-11-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
48 jaar

Plaats:
Groesbeek
Locatie:
Dekkerswald, Groesbeek
Begraafplaats:
Begr.pl. Dekkerswald/ Begr.pl.Graafseweg, Nijmegen/R.K.kerkhof H.Landstichting
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

54. November 1944

Aanvallen vanuit de lucht en door granaatbeschietingen kosten burgers en militairen het leven.

Aanvallen vanuit de lucht en door granaatbeschietingen kosten burgers en militairen het leven.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

54. November 1944

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.