1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

13 december 1944

Graf te Overloon

Philip John Christian

 

Philip John Christian  was een zoon van Philip Edward en Martha Ann Christian en woonde in Liverpool. Philip was 23 jaar en Private (gewoon soldaat) bij het 1e bataljon van het South Lancashire Regiment toen hij op 13 december 1944 samen met Lance Corporal George Glover sneuvelde. In de officiële legerdocumenten is niet duidelijk waar dat gebeurde, maar Rita Philipson, een dochter van George Glover heeft daarover een brief geschreven aan Leo Janssen te Overloon. Volgens Rita kwamen haar vader George Glover en en zijn collega Philip John Christian van hetzelfde bataljon beiden om het leven terwijl zij de strategische Nijmeegse verkeersbrug bewaakten, vermoedelijk als gevolg van een van de talrijke Duitse beschietingen van die brug. Vervolgens werden zij allebei voorlopig begraven op een noodkerkhof te Overloon en in 1947 overgebracht naar het Overloon War Cemetery. Waarom zij niet begraven werden op Jonkerbos is onduidelijk. 
 Volgens de email van Leo Kanssen, dd 23 maart 2023 was hun onderdel de South Lancashire Rgt 1Bn  op 12 december 1944 gearriveerd in Groeningen (7935)
Aldaar zijn op 13 december 1944 door Duitse beschietingen van over de Maas, 2 Engelse militairen gesneuveld. Hun namen zijn niet bekend en staan niet in de wardiaries.
Het is meer dan aannemelijk dat deze 2 Glover en Christian waren, omdat zij naar de 1e begraafplaats Hutsmans in Overloon zijn gebracht. Van Nijmegen naar Huysmans is erg onwaarschijnlijk.

Bronnen: findagrave.comcwgc.org; e-mail met bijlagen van Leo Janssen te Overloon d.d. 12 oktober 2021; e-mail Leo Janssen d.d. 23 maart 2023

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
P.J. Christian
Voornamen:
Philip John
Roepnaam:
Philip
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
-onbekend-
Geloof:
-onbekend-
Beroep:
Private, South Lancashire Rgt Bn1, service nr. 3770641
Burgerlijke staat:
-onbekend-
Adres:
Woonplaats:
Liverpool (UK)
 
Geboortedatum:
geen datum
Geboortedatum toevoeging:
23 jaar bij dood
Geboorteplaats:
-Onbekend-
Datum:
13-12-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
Onbekend

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
bij verkeersbrug over de Waal
Begraafplaats:
Overloon War Cemetery, I.E.10
Omstandigheid:
gesneuveld
 
Categorie:
Militairen: Geallieerd
Dossiernummer:

82. Granaatinslag bij Waalbrug doodt twee Britse militairen

Op 13 december 1944 kwamen twee Britse militairen van het eerste bataljon van het South Lancashire Regiment om het leven. Ze hadden tot taak om de verkeersbrug over de Waal te bewaken.  

Op 13 december 1944 kwamen twee Britse militairen van het eerste bataljon van het South Lancashire Regiment om het leven. Ze hadden tot taak om de verkeersbrug over de Waal te bewaken.  

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

82. Granaatinslag bij Waalbrug doodt twee Britse militairen

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.