1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Bominslagen en overige geweldsincidenten

5 en 7 september 1944

H.L.S. Adama

Graf van H.L.S. Adama op Rustoord

Detail graf van H.L.S. Adama op Rustoord

Hendrik Leonardus Sebastiaan Adama

 

Hendrik Adama, zoon van Herman Adama en Geertruida Nederhorst en in 1939 gehuwd met Johanna Maria Peters uit Nijmegen, werkte eerst op de Rijkslandbouwschool in Dordrecht. Uit angst voor bombardementen op de steden in West-Nederland, besloot hij te verhuizen naar Nijmegen, waar zijn vrouw vandaan kwam. Het gezin vestigde zich in Villa Dennenburg te Nijmegen aan de Sophiaweg 93. Hendrik werkte veel vanuit huis, waar hij een landbouwkundig ingenieuwsbureau was begonnen. 
 
Zijn dochter, Anneke Adema, was ziek op 5 september 1944 (Dolle Dinsdag).  De dokter had medicijnen voorgeschreven en om die snel te kunnen ophalen pakte Hendrik de fiets. Hij fietste van de Berg en Dalseweg de Sophiaweg op naar zijn woning toen hij door een wachtpost, een geüniformeerde Landwachter, gesommeerd werd te stoppen. Of Hendrik hem niet hoorde of niet wilde stoppen is niet duidelijk.  Hendrik reed door, waarop de Landwachter twee maal schoot. Bij de Westerhelling op de hoek met de Postweg kwam hij ten val. Twee dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Hij is begraven op begraafplaats Rustoord. In de Gelderlander werd op 16-12-1944 een oproep geplaatst door de hoofdcommissaris van Politie om inlichtingen te verkrijgen over de schietpartij en de persoon die de schoten had gelost. Of daar reacties op zijn gekomen is niet bekend. 

Bron: OGS(niets); OSAN 19-30878; Gemeentepolitie 3925; PK; P. Sliepenbeek, Nijmegen, september `44, p. 9 noemt hem Adema; e-mail Erica van Dooremalen 6 nov. 2011( Erfgoedcentrum Dordrecht,arch.politie Dordr. 1941,213-51 brief 642 en 213-17 brief 542); e-mail Bart Janssen 30 mei 2013; collectie Bart Janssen met foto   Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 77-79.

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
H.L.S. Adama
Voornamen:
Hendrik Leonardus Sebastiaan
Roepnaam:
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
geen
Beroep:
landbouwkundig ingenieur
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Sophiaweg 93
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
31-05-1906
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Haskerland
Datum:
07-09-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
38 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Wilhelminaziekenhuis, Nijmegen
Begraafplaats:
Bpl. Rustoord, Nijmegen, veldbloemen-boterbloem-08
Omstandigheid:
bij vluchtpoging gedood
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

Neerschieten van burgers door Duitse wachtposten

Op Dolle Dinsdag en de dagen daarna waren Duitse controle- of wachtposten zeer nerveus. Twee burgers die niet direct gehoor gaven aan een sommering te stoppen werden neergeschoten en overleden aan hun verwondingen.

Op Dolle Dinsdag en de dagen daarna waren Duitse controle- of wachtposten zeer nerveus. Twee burgers die niet direct gehoor gaven aan een sommering te stoppen werden neergeschoten en overleden aan hun verwondingen.

Lees meer
Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Neerschieten van burgers door Duitse wachtposten

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.