1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Bart Janssen onderscheiden met Zilveren Waalbrugspeld

10-01-2018

Bart Janssen (73) heeft de Zilveren Waalbrugspeld ontvangen voor zijn historisch onderzoek en het documenteren van lotgevallen van de oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Zijn historische speurwerk leidde tot het boek 'De pijn die blijft' waarin ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 beschreven staan. 

Inmiddels werkt hij aan een nog omvangrijker boek met ooggetuigenverslagen over de circa 1400 overige burgerlijke oorlogsdoden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen vielen, bij de bevrijdingsstrijd en in de periode als frontstad tussen september 1944 en maart 1945. Dat werk combineert hij met zijn lidmaatschap van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, een samenwerkingsverband van historische onderzoekers onder auspiciĆ«n van het Stedelijke Comité 4 en 5 mei, die zich ten doel heeft gesteld alle burgerlijke en militaire oorlogsdoden uit Nijmegen en gevallen of begraven in Nijmegen, elk op een eigen persoonlijke webpagina te documenteren met hun persoonlijke gegevens, een beschrijving van de gebeurtenis waardoor zij omkwamen en met foto's van de betrokkene, zijn/haar bidprentje of graf.

Verder maakt Janssen zich al ruim veertig jaar verdienstelijk voor de Nijmeegse gemeenschap doordat hij via alle denkbare media interviews geeft, in vele buurthuizen en verzorgingshuizen presentaties houdt en rondleidingen geeft op de Nijmeegse begraafplaatsen. Die gaan allemaal over het hiervoor genoemde onderzoekswerk en dienen ertoe om alsnog getuigenverklaringen te verzamelen en resterende vragen beantwoord te krijgen.