1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

10 april: leggen van eerste 16 Stolpersteine in Nijmegen

04-04-2022

Op zondag 10 april worden in Nijmegen de eerste zestien Stolpersteine gelegd.  Deze ’struikelstenen’ zijn vierkante steentjes met een goudgele bovenkant van messing. Ze worden in samenwerking met de gemeente Nijmegen geplaatst voor woningen van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners werden gedeporteerd om – op enkele uitzonderingen na – vermoord te worden. Ook voor andere vervolgde Nijmegenaren worden deze stenen gelegd. Op elke steen staan de naam, geboortedatum, datum van deportatie en sterfdatum, voor zover bekend, van degene die is vermoord. 

Hoe ziet het programma eruit?

Op zondagmorgen 10 april 2022 begint het leggen van de Stolpersteine om 10.00 uur in de Stikke Hezelstraat ter hoogte van huisnummer 54.  Daarna verplaatst het gezelschap zich via de Lange Hezelstraat naar de Begijnenstraat. De legging van de stenen gaat vergezeld van korte toespraken door burgemeester Bruls en nabestaanden en een gebed door de rabbijn. Een violist begeleidt de ceremonie. Naar verwachting is het evenement afgelopen rond 11.45 uur. 

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de secretaris van de Stichting Stolpersteine Nijmegen via info@stolpersteine-nijmegen.nl  

Uitgebreide informatie vindt u binnenkort op www.stolpersteine-nijmegen.nl.

Deze Nijmeegse burgers die slachtoffer werden van de holocaust krijgen door deze steen bijzondere aandacht: 

Marie KetellapperStikke Hezelstraat 46

Nathan KetellapperStikke Hezelstraat 46

Elisabeth LindemanLange Hezelstraat 41

David MincoLange Hezelstraat 41

Nathan MincoLange Hezelstraat 41

Sallie MincoLange Hezelstraat 41

Jacques VoltijnStikke Hezelstraat 46

Mietje VoltijnStikke Hezelstraat 46

Salomon VoltijnStikke Hezelstraat 46

 

De Stichting hoopt voldoende fondsen te kunnen werven om ook voor de overige Nijmeegse slachtoffers Stolpersteine te kunnen plaatsen.