1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

15 augustus: Japan capituleert, einde van de Tweede Wereldoorlog

15-08-2020

 
Tussen 5 mei en 15 augustus dragen 75 bekende Nijmegenaren de Indische jasmijn in hun knoopsgat. Zij doen dit op uitnodiging van de Indische gemeenschap van Nijmegen, in totaal ongeveer 5.000 personen.  
De Melati-speld staat symbool voor herdenking en troost en staat stil bij de slachtoffers van WOII in het voormalig Nederlands-IndiĆ«. Voor hen kwam namelijk pas op 15 augustus een eind aan een bijna vier jaar durende bezetting. Op die dag maakte Keizer Hirohito bekend dat Japan capituleerde en kwam formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Vele tienduizenden Nederlanders in de Oost, waaronder ook  verwanten van Nijmegenaren, zouden die dag niet halen. In dit bijzondere herdenkingsjaar vragen zij met deze speld om aandacht voor hun Indisch-Nederlandse stadgenoten, die op een heel andere datum stilstaan bij het einde van WOII, namelijk op 15 augustus. Zij dragen de Melati als blijk van solidariteit met de slachtoffers en hun nabestaanden.
 
Voor een overzicht van de namen van alle 141 Indische oorlogsdoden van Nijmeegse komaf, kies voor Zoek op personen en selecteer alleen als hoofdonderwerp: Japanse bezetting van Nederlands-IndiĆ«. Het resultaat verschijnt meteen onder het zoekformulier. Klikken op een van die namen leidt je vervolgens naar de webpagina over de lotgevallen van deze Nijmeegse oorlogsdode.