1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Herdenken in coronatijd

12-05-2020

Bart Janssen beschreef in De Brug van 10 mei 2020 een manier om in coronatijd de oorlogsgebeurtenissen van 75 jaar geleden te herdenken.
 
Zowel bij mijn eerste als bij mijn tweede boek èn bij mijn lezingen en rondleidingen op de begraafplaatsen kreeg ik regelmatig te horen, dat men nooit had geweten wat er zich in de oorlog in hun huis had afgespeeld. Daar was men pas tientallen jaren later door publicaties e.d. achter gekomen.
Ik denk, dat het heel interessant is om de Nijmegenaren er op te wijzen, dat zij hun huisadres op www.oorlogsdodennijmegen.nl kunnen intypen en daardoor kunnen achterhalen wat er zich in de oorlog in hun woning of  straat of buurt heeft afgespeeld. Kies daarvoor 'Zoek op persoon' en vul in het formulier het veld 'adres' in (enkel straatnaam of straatnaam plus huisnummer). Onderaan dat formulier verschijnen dan de namen van de toenmalige bewoners van dat adres. Klikken op een van die namen leidt je vervolgens naar de webpagina over de lotgevallen van deze Nijmeegse oorlogsdode.
 
Een paar voorbeelden: 
Hertstraat 50.              Weten de huidige bewoners, dat de granaatsplinters, die nu nog naast de voordeur zichtbaar zijn, het leven hebben gekost aan het echtpaar Wolf-van Woezik?
Fagelstraat 12.          Weten de huidige bewoners, dat zich in hun huis (vermoedelijk nog steeds) een weggewerkte schuilplaats is, waar de drie broers van Eldik ondergedoken hebben gezeten en dat Henk van Eldik later alsnog is omgekomen?
Gelderselaan 98.        Weten de huidige bewoners, dat de anders gekleurde dakpannen aangeven, dat hier op 10-02-1945 vanuit een vliegtuig op het huis geschoten is, waarbij Toosje van Beek in bed door beide benen is geschoten en is                          overleden?
Groesbeekseweg 122.     Weten de huidige bewoners, dat hier het joodse gezin De Marcas in grote doodsangst heeft afgewacht en dat zij in januari 1943 zijn opgepakt en in vernietigingskampen zijn omgebracht?
Van Peltlaan 118.       Weten de huidige bewoners, dat de Duitsers in de keuken van deze woning de toenmalige bewoner Frans Reichert (verzetsman) hebben doodgeschoten?
Enz. enz. enz.
 
Onder de tab Zoekhulp zijn meer tips te vinden.