1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Brandgrensherdenking 21 februari 2023

08-02-2023

vergrootglas
 

In het hart geraakt

BRANDGRENSWANDELING, VERHALENVERTELLERS, KOREN EN DICHTERS

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen door een bombardement in haar hart geraakt. Grote delen van het centrum werden weggevaagd. Voorafgaand aan de herdenking bij monument De Schommel, staat dinsdagavond 21 februari de brandgrens in het licht. De brandgrens is die avond gemarkeerd door honderden lichtjes. Via het luiden van de klokken van de Stevenskerk even voor 19 uur, wordt de Nijmeegse bevolking uitgenodigd (een deel van) de brandgrensroute te wandelen. Hardlopers lopen met fakkels over de kilometerslange brandgrens.

Vanaf 19 uur vertellen verhalenvertellers van het Gilde bij zes informatiezuilen langs de brandgrens en bij het station over de pijn van 1944 én over de veerkracht van de Nijmeegse bevolking direct na de oorlog. Bijzonder is ook ‘Een moment van Leven, van Hoop’ in de Molenstraatskerk en de St. Stevenskerk, als plaatsen van bezinning. Met 350 koorzangers, muzikanten, dichters en vertellers wordt stilgestaan bij de verwoeste dromen van de honderden slachtoffers. Ook wordt op de avond van 21 februari in de Molenstraatskerk een podcast over het bombardement en de pijn voor de stad gepresenteerd.

SOLIDARITEIT

Nijmegen kreeg na de oorlog uit ongelooflijk veel steden hulp, ook uit het buitenland. De getoonde solidariteit was destijds enorm. Een expositie in de Molenstraatskerk en de bibliotheek Mariënburg besteedt hieraan uitgebreide aandacht via een veertiendaagse expositie.

VERBINDING MET HET NU

Met deze manifestatie willen de organisatoren - het 4&5 mei comité Nijmegen, brandgrens024, Gilde Nijmegen, Stichting Wederopbouwstad Nijmegen, werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen en Stichting  Friendship Albany Nijmegen, met steun van Gelderland in Vrijheid en de gemeente Nijmegen – ook een verbinding leggen met de oorlog in Oekraïne. Honderden Oekraïners hebben in Nijmegen een tijdelijk thuis gevonden na hun vlucht. Ook zij blijven ondanks het dagelijks geweld in hun thuisland dromen van een nieuwe toekomst.

CARNAVAL

Het is 21 februari carnaval, net als 79 jaar geleden. Destijds troffen de bommen ook carnavalsvierders die in Nijmegen afleiding zochten van de oorlogsellende.

 

Voor meer informatie: Maarten de Wit (projectcoördinator) 06 28 62 93 88; maartenjjdewit@gmail.com