1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Herdenking Heese oorlogsdoden

24-09-2021

Omdat herdenken moet

Herdenken moet! Daarom gaat de traditionele herdenking van de Heese oorlogsdoden en de slachtoffers van de september-crash komende 25 september door.

Speciale maatregelen

We hebben even de laatste berichten afgewacht. De herdenking op zaterdagmiddag 25 september vindt plaats in een wat aangepaste vorm. Voor het programma in de kerk geldt geen 1,5 m afstandsregeling en werken we mét coronacheck vanaf 13 jaar. De leerlingen van De Lanteerne en van De Zonnewende komen dan, zoals bij de vorige herdenkingen apart in de rechterbeuk van de kerk te zitten; het drankje achteraf komt vanwege de bijzondere omstandigheden te vervallen.

Coronacheck
De coronacheck houdt in dat iedereen ouder dan 12 jaar die het binnenprogramma wil bijwonen bij de ingang digitaal op de smartphone of uitgeprint op papier een geldig corona-toegangsbewijs in de vorm van een QR-code en daarnaast een identificatiebewijs (veelal paspoort of rijbewijs) moet kunnen tonen. Hoe je zo’n corona-toegangsbewijs kunt krijgen staat aangegeven op de website http://www.coronacheck.nl.

Programma

16.00 tot 17.00 uur in Petruskerk (toegang gratis; coronacheck vereist):

 • Welkomstwoord namens Vereniging Dorpsbelang Hees en Werkgroep Historie Hees.
 • Jan Brauer interviewt René Giesen, zoon van de Heese oorlogsdode Jo Giesen die door een gifaanslag in augustus 1944 in de Honigfabriek om het leven kwam.
 • Eerste muzikale bijdrage Waalnoot-strijkersemble (Schubert).
 • Kinderen van basisscholen De Lanteerne en De Zonnewende lezen hun gedichten voor.
 • Overweging door Wouter van Haaften van de Stichting Bachcantates Nijmegen.
 • Tweede muzikale bijdrage van het Waalnoot-strijkersensemble (Rachmaninov, Mozart).
 • Kinderen van De Lanteerne lezen de namen, de leeftijden en de woonadressen van de Heese oorlogsdoden voor; de leerlingen van De Zonnewende lezen de namen, de leeftijden en de woonadressen voor van de zeven slachtoffers die vielen bij de crash van 25 september 1944.

 • Aansluitend op kerkplein (tot circa 17.15 uur) leggen nabestaanden, kinderen van de beide basisscholen en belangstellenden kransen en bloemen bij de herdenkingsplaquette Heese oorlogsdoden en de gedenkplaat van de crash op 25 september 1944.

   

 • Hopelijk zullen ook veel wijkgenoten die zaterdagmiddag met ons terugdenken aan de meer dan vijftig Heesenaren die de Tweede Wereldoorlog met de dood moesten bekopen.