1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Canadese begraafplaats

29-04-2023

vergrootglas
 

25 jaar oud was de Canadese soldaat Albert Michaelis toen hij in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog sneuvelde, net over de grens met Duitsland. Medestrijder Zina Pott was 32 en onderging hetzelfde lot. Gijs Krist uit Heerewaarden heeft zojuist foto's van de twee bij hun graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek gezet.
Leo Klaassen
,,Ik gebruik een mal om ervoor te zorgen dat ze bij elke steen op exact dezelfde plek staan", zegt Krist. ,,Over de hele begraafplaats moet het precies even netjes uitzien. Het is wel een minuut of twee werk per graf, denk ik."

Krist is een van de ongeveer twintig vrijwilligers van de stichting Faces to Graves die zich vrijdag een monsterklus op de hals hebben gehaald. Bij 1700 van de ruim 2600 graven plaatsen ze een foto, en bij de muren met vermisten nog eens 250. Deze zaterdag komen om 14.00 uur honderden genodigden en belangstellenden naar de opening van het project Face of Groesbeek. De foto's blijven tot en met 21 mei staan.

De stichting zoekt al jaren de foto's én verhalen achter de jongemannen die in Groesbeek hun laatste rustplaats vonden. Krist zelf schreef al 76 verhalen op. Elke keer dat hij in Groesbeek is, wordt hij door de plek geraakt. ,,Bij elke foto die ik plaats, denk ik: die jongen heeft gevochten voor mijn vrijheid, maar heeft dus nooit een gezin kunnen stichten."

Mike McDonnell is 'overdonderd' door het eerbetoon. De Canadees was al eens in Groesbeek en deze week 'in de buurt' op vakantie in Italië. Hij grijpt de kans aan om het graf van William McAlpine te bezoeken, een neef van zijn moeder. Hij leverde eerder al de foto aan. 22 jaar was piloot McAlpine toen zijn Halifax werd geraakt en bij Boxmeer neerstortte. Hij en vier bemanningsleden liggen nu op een rijtje. McDonnell: ,,Die foto's maken het allemaal zó anders. Je ziet mensen in leven. Prachtig. In Canada herdenken we niet zo mooi als hier.