1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Bevrijding Nijmegen

19 september 1944

M.A. Zwikker

Detail graf van M.A. Zwikker op Rustoord

Mieke Ates Zwikker

 

           

M.A. Zwikker, vader en grootvader, gehuwd met H. van Zon kwam om door "wrede oorlogshandeling", aldus annonce De Gelderlander 18 okt. 44 en in Nijmeegsch Dagblad 18 okt 1944 door "noodlottig ongeval" Als sterfdatum staat in deze annonce 19 september. De annonces zijn geplaatst door zijn echtgenote H. Zwikker-van Zon.  In de overlijdensakte  wordt hij Mieke Ates Zwikker genoemd en wordt hij ten onrechte echter als vrouw aangeduid, die op 68-jarige leeftijd omkomt.  In de overlijdensverklaring staat dat hij is omgekomen door een penetrerende schedelwond. H.Zwikker,wonend in de Graadt van Roggenstraat, vertelt kort na de oorlog: "Mijn vader kwam met mijn zwager dinsdagmorgen (=19 sept.44) de Oranjesingel af per fiets. Dit was tussen 9 en 10 uur. Zij waren al bij de Mr.Franckenstraat. (...) Bij het tramhuisje van het Hunnerpark hadden de Duitsers een mitrailleurnest opgesteld. De Duitsers hebben iets geschreeuwd en mijn zwager heeft zich laten vallen. Maar mijn vader bleef staan en keerde zich om. Daarop kwam een mitrailleursalvo. Na dit salvo constateerde mijn zwager dat mijn vader dodelijk getroffen was." De Duitsers weigerden zijn zwager toestemming om voor de dode te zorgen. Hij werd weggestuurd. De vermoorde vader is tot vrijdagmorgen 22 september blijven liggen en bleek intussen van zijn bezittingen beroofd te zijn. De betreffende zwager, J.A.P. Swanborn, opzichter bij de transformatorenfabriek, vertelde in augustus 1946 dat zij om half 9 vertrokken waren uit de Hindestraat en op weg waren naar de Graadt van de Roggestraat. Ze fietsten over de Annastraat, de Franse straat en de Oranjesingel. Op 15 meter voor het Keizer Lodewijkplein, op de Canisiussingel werd geroepen dat zij halt moesten houden. Zwikker probeerde om te draaien met de fiets en toen klonk een salvo van 6 of 7 kogels. Swanborn werd gesommeerd naar de Duitsers te komen, en zag zich omdraaiend dat Zwikker dodelijk getroffen was. Een Duitse commandant met helm zei hem dat het verboden was voor burgers op straat te komen en over Zwikker al schouder ophalend: 'Leider, es ist ja Krieg'. Om kwart voor tien werd het overlijden gemeld bij de LBD. Donderdag vonden ze het lijk onder een zeil voor het huis van de zus aan de Graadt van de Roggestraat.

Bron: OSAN 19-30879; ODC 194, verklaring Swanborn, augustus 1946; LBD;  www.genlias.nl ; verklaring van zoon Zwikker in Joh. H. Eilander, Met de dood in de schoen...., Nijmegen 1984, p.101; e-mail Bart Janssen 13 aug.2011 met foto van grafsteen op Rustoord

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
M.A. Zwikker
Voornamen:
Mieke Ates
Roepnaam:
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
protestant
Beroep:
Oud Hoofd der school,Weesinr.Neerbosch
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Hindestraat 18
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
19-03-1876
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Meppel
Datum:
19-09-1944
Datum toevoeging:
Leeftijd:
68 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Canisiussingel
Begraafplaats:
Bpl. Rustoord, Nijmegen, varens-stekelvaren-18
Omstandigheid:
omgebracht
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

Gevecht Oranjesingel en Canisiussingel

Tijdens de gevechten op de Oranjesingel en Canisiussingel tussen geallieerden en Duitsers kwamen burgers en militairen om.

Bron: LBD.

Tijdens de gevechten op de Oranjesingel en Canisiussingel tussen geallieerden en Duitsers kwamen burgers en militairen om.

Bron: LBD.

Lees meer




Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Gevecht Oranjesingel en Canisiussingel

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.