1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Frontstad Nijmegen

1 - 31 Maart 1945

C.H. Thijssen

Cornelis Hermanus Thijssen

 

Cees H. Thijssen was op 20 september 1928 in Nijmegen getrouwd met Gertruda Hendrina Antonia de Kluis, geboren te Kleef (Duitsland) op 8 maart 1906; het huwelijk eindigde door de dood van Gertruda op 5 maart 1930.  Op 5 februari 1937 hertrouwde Cees Thijssen te Nijmegen met Gerarda (Grada) Janssen, geboren op 29 juli 1907 te Duisburg (Duitsland). Samen kregen zij drie kinderen. Twee zonen Gerard en Theo en de jongste, een dochtertje, Riet. 

Cees had vrijstelling gekregen voor de Arbeidseinsatz omdat hij werkte voor de gasfabriek en daarvoor in de hele stad zwaar buitenwerk moest verrichten. Zijn broer Jo werd wel naar Duitsland gestuurd. Eind september 1944 - een week na de bevrijding - ontplofte tijdens grondwerkzaamheden aan de Daalseweg  een granaat in de nabijheid van Cees en zijn collega Gradus.  Cees raakte ernstig gewond door granaatsplinters in zijn rug.  In het noodhospitaal van het Canisius-Ziekenhuis aan de Tweede Walstraat werd hij opgenomen en langdurig verpleegd. Hij leek op te knappen, maar kort voor hij naar huis mocht gaan kreeg hij op 9 maart 1945 een ernstige terugslag door bloedvergiftiging, waarschijnlijk samenhangend met de vele niet te verwijderen granaatsplinters in zijn rug. Door gebrek aan antibiotica  konden de doktoren de complicaties niet bestrijden. De volgende dag overleed hij. Zijn jongste broer Jo was op 2 november 1944, toen hij in het kader van de Arbeitseinsatz te werk was gesteld in Euskirchen bij Keulen, bij een geallieerd bombardement om het leven gekomen. De familie Thijssen vernam dat enkele dagen na het overlijden van Cees. De ouders Thijssen hadden daarmee hun beide zonen verloren. Hun vijf dochters overleefden de oorlog. 

In het dagblad De Gelderlander van 4 mei 1945 is een dankbetuiging opgenomen voor het medeleven bij het overlijden van Cornelis H. Thijssen. Er is o.a. dank voor het personeel en artsen van het Sint- Canisius-Ziekenhuis, en voor de directeur en het personeel van de Gasfabriek. Zijn naam staat vermeld op de gedenksteen in het Nuon-gebouw, en in de Gedachteniskapel op het kerkhof in Brakkenstein.

Bron: collectie Bart Janssen+foto.   Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 1202 ev

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
C.H. Thijssen
Voornamen:
Cornelis Hermanus
Roepnaam:
Cees
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
arbeider buitendienst gasfabriek; eerder: opperman-grondwerker, bouwvakarbeider
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Gerardsweg 35, Nijmegen; eerder: Nijmegen, Heiweg 41, Driehuizerweg 334, Heiweg 98, St.-Annastr. 576
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
29-09-1901
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Hatert (Nijmegen)
Datum:
10-03-1945
Datum toevoeging:
Overlijdensakte: Nijmegen, jaar 1945, nummer 433
Leeftijd:
43 jaar

Plaats:
Nijmegen
Locatie:
Nijmegen, Canisius-Ziekenhuis
Begraafplaats:
Nijmegen, RK begraafplaats Brakkenstein
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Burgers
Dossiernummer:

97. Maart 1945

Burgers en militairen komen om door het oorlogsgeweld en door ongelukken met munitie of militaire voertuigen. Na 17 maart 1945 kunnen de Duitse troepen de stad niet meer met hun artillerie bereiken en is Nijmegen ook officieel geen frontstad meer.

Burgers en militairen komen om door het oorlogsgeweld en door ongelukken met munitie of militaire voertuigen. Na 17 maart 1945 kunnen de Duitse troepen de stad niet meer met hun artillerie bereiken en is Nijmegen ook officieel geen frontstad meer.

Lees meer




Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

97. Maart 1945

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.