1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Geallieerde strijd - overige fronten

1945

Th. F. Blum

Th. F. Blum

Overlijdensbericht Th. F. Blum

Graf van Blum op Vredehof

Naamsvermelding Th. Blum op oorlogsmonument Boekel

Theodoor Frans Blum

 

Theo werd na zijn studie aan het Canisiuscollege en aan de kweekschool in Nijmegen onderwijzer in Boekel.   Rond 1942 of 1943  verhuisde hij naar Boekel, waar hij als onderwijzer aan de slag kon.  In Boekel wist hij ook tijdelijk onderdak te vinden voor zijn moeder en zus Anneke aangezien zij het ouderlijk huis in de Mesdagstraat door een granaatinslag  hadden moeten verlaten.
 
In februari 1945 keerde hij samen met zijn moeder en zus naar  Nijmegen terug. Om een bijdrage te leveren aan de op handen zijnde bevrijding besloot hij zich aan te melden bij het Amerikaanse leger in een Nederlandse militaire missie  bij de US Army of bij de RAF. In maart 1945 is hij nog kort tweemaal thuis geweest.  Hij vertelde dat hij belast was met de opvang van Duitsers die vanuit het oosten op de vlucht waren voor de oprukkende Russen. Eind maart 1945 vertrok hij weer. Kort erop ontving zijn moeder een briefje van een Amerikaans motorordonnans met de mededeling dat de toestand van Theo enigszins was verbeterd. Zijn moeder en zus wisten van niets en het lukte ook niet meer informatie te krijgen.. Na ongeveer een week kwam opnieuw bericht, ditmaal dat Theo was overleden op 3 april 1945 bij een aanval op het vliegveld van Wesel. 
 
Theo Blum werd aanvankelijk begraven in Margraten F-3-74, in november 1946 herbegraven op een katholieke begraafplaats in Maastricht en daarna op verzoek van de familie overgebracht naar de Daalseweg (B-3-4-10) in Nijmegen.  Sinds 1971 is zijn rustplaats op het Ereveld Vredehof. op verzoek van de gemeente Nijmegen na toestemming van de familie.

Volgens Jaarboek Canisiuscollege 1944-1945, p.36   was Blum in dienst van de RAF, werd hij op 3 april 1945 door een bom getroffen en werd hij begraven in Margraten(L). Zijn naam staat vermeld op het slachtoffermonument van het Canisiuscollege en op het oorlogsmonument in Boekel.

Bron: PK;OGS; collectie Bart Janssen met foto; Dagboek Wim Binnendijk op www.noviomagus.nl ; G.Thuring e.a., Ereveld Vredehof, Groesbeek 2010, p. 30-31; e-mail Bart Janssen 21-10-2014 met foto's van oorlogsmonument Boekel; www.brabantsegesneuvelden.nl ; www.erelijst.nl ;  Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 222-224

 

 

 

Persoongegevens

Overlijdensgegevens

Naam:
Th.F. Blum
Voornamen:
Theodoor Frans
Roepnaam:
Theo
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
rooms-katholiek
Beroep:
onderwijzer/Lid Nederlandse Militaire Missie
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Mesdagstraat 51
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
24-01-1918
Geboortedatum toevoeging:
Geboorteplaats:
Sappemeer
Datum:
03-04-1945
Datum toevoeging:
Leeftijd:
27 jaar

Plaats:
Wesel(D)
Locatie:
Vliegveld Wesel (Kreis Rees)
Begraafplaats:
Margraten/Daalseweg/Ereveld Vredehof 23, Nijmegen
Omstandigheid:
omgekomen
 
Categorie:
Militairen: Nederlands
Dossiernummer:

Geallieerde invasie - strijd in Duitsland

De gehele oorlog zijn Nederlanders in geallieerde krijgsdienst gegaan of bij de  geallieerde strijdkrachten betrokken geraakt. Tijdens de verovering van Duitsland komt de Nijmegenaar Th. Blum om.

De gehele oorlog zijn Nederlanders in geallieerde krijgsdienst gegaan of bij de  geallieerde strijdkrachten betrokken geraakt. Tijdens de verovering van Duitsland komt de Nijmegenaar Th. Blum om.

Lees meer




Voor andere personen bij deze gebeurtenis kies:

Geallieerde invasie - strijd in Duitsland

Meer dan een naam dankzij u. Heeft u informatie over of foto’s van personen op deze site, stuur deze dan naar ons via contact.